Er ontploft een bom in Huizen maar de burgemeester is boos op de pers | commentaar
Zware schade aan woningen aan de Roef.
Gaat u maar rustig slapen. De overheid waakt over u. Het is dé oerreflex van bestuurders als de gemoederen onder burgers hoog oplopen: niets aan de hand, alles is onder controle. Inmiddels is daar een tweede, kwalijke standaardreactie bij gekomen: de schuld neerleggen bij de pers.
Een explosief zette zondagochtend een rustieke woonwijk in Huizen op stelten. De ontploffing was min of meer aangekondigd. Een week eerder was er al sprake van een ernstige dreiging rond twee woningen aan de Roef. Zwaarbewapende agenten trokken de wijk in. De bewoners van twee woningen werden in allerijl in veiligheid gebracht.
Lees ook: Explosie bij beveiligde woning in Huizen; deel omwonenden weer naar huis
De buurtbewoners schrokken. Wat was er aan de hand in hun fijne woonomgeving? De ervaren burgemeester Niek Meijer, eerder actief in Wognum en Zandvoort, kwam langs en stelde de Huizers gerust. Met de (tijdelijke) verhuizing van de bewoners was ook de dreiging weg, zo was het idee. De zwaarbewapende agenten vertrokken weer. Op een bewonersbijeenkomst afgelopen vrijdag werden de bewoners verder gerustgesteld. Ja, het was veilig in hun hofje.
Politiemensen doen onderzoek bij een zwaar beschadigde woning in Huizen waar in de nacht van zaterdag op zondag een ontploffing heeft plaatsgevonden.© ANP
Nog geen 36 uur later ging er een zwaar explosief af. Buren van de getroffen woning werden geëvacueerd. En hoewel enkele van die inwoners blij waren dat de burgemeester midden in de nacht voor hulp zorgde en aanwezig was, waren veel meer wijkbewoners inmiddels bang, angstig en boos op de lokale gezagsdragers. Hoe hadden ze kunnen zeggen dat de buurt veilig was, vlak voor de bom afging?
Die terechte vraag stelden tientallen buurtbewoners die verslaggevers van deze krant spraken. En dat was vanzelfsprekend ook de vraag die de redactie aan burgemeester Meijer stelde. Hij werd daarvoor zondag diverse keren per telefoon en app benaderd, maar hij reageerde nergens op. Nadat het sussen was mislukt, dook Meijer een dag lang weg. Op de website van de gemeente verscheen een nietszeggend persbericht waarin geen enkele inhoudelijke verklaring stond.
Lees ook: Huizen scherpt veiligheidsmaatregelen rond de Roef aan na aanslag op woning
Pas ’s avonds na een haastig belegde bewonersbijeenkomst, die – weinig transparant - niet toegankelijk was voor media, wilde Meijer een paar vragen beantwoorden. Geflankeerd door meerdere ambtenaren en twee politiemensen, zei hij kort iets over een ’intens gesprek’ en begon vervolgens aan een tirade over de pers.
Een geluidsfragment, waarin verslaggever Maarten Kolsloot vragen stelt staat hieronder.
De simpele vraag hoe het kon dat hij de bewoners naar huis had gestuurd met een vals veiligheidsgevoel, negeerde hij. Ook de vraag of de bewoners nu wel veilig waren, kon niet gesteld worden. Dat bewoners gefrustreerd in hun eigen wijk liepen, kwam volgens Meijer door de aanwezige pers. ’De mensen lopen gefrustreerd rond omdat ze hier door cameramensen worden opgevangen.’ De buurt had last van opdringerige journalisten gehad, meende hij. ’Zij zijn helemaal klaar met het onfatsoen van mensen die foto’s maken en iedereen interviewen, zelfs kinderen. Dan ben ik er helemaal klaar mee. Dan gaan we fatsoensgrenzen over. Verwerpelijk, onder het motto van persvrijheid.’
Geen blik in de spiegel, geen woord over de ontploffing. Die informatie komt in de loop van de week, zei Meijer. De burgemeester kwam nu niet verder dan zijn afleidende frontale aanval op de pers. Een kwalijke reflex in een tijd waarin journalisten steeds moeilijker en minder veilig hun werk kunnen doen.
De boodschapper aanvallen wanneer je zelf hebt verzaakt, het is een burgemeester onwaardig. Een smet op de democratie.