Boerenblokkade van distributiecentrum Jumbo in Woerden voorbij

ANP Producties | Bron: ANP
Woerden

Boeren hebben vrijdagochtend enige uren het distributiecentrum van Jumbo in Woerden geblokkeerd. Zo'n twintig trekkers blokkeerden de toegang tot het terrein. De actie begon volgens de politie rond 03.00 uur. Een paar uur later, omstreeks 08.00 uur, vertrokken de boeren weer na overleg met burgemeester Victor Molkenboer, zegt hij zelf bij Radio M Utrecht.

De boeren zijn ontstemd over de stikstofplannen van het kabinet en wilden in gesprek met de directie van Jumbo. De leiding van de supermarktketen ging daar volgens burgemeester Molkenboer niet op in, "omdat ze daar hun eigen kanalen voor hebben", bijvoorbeeld via belangenvereniging LTO. "Dat is jammer, want die boeren willen gehoord worden. En het zou helpen als er een luisterend oor geweest zou zijn."

De sfeer was gemoedelijk bij de protestactie, zei de politie eerder. Het terrein aan de Finse Golf werd maandag en dinsdag ook geblokkeerd door boeren. De actievoerders vertrokken toen uiteindelijk na een ultimatum van de lokale driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Bij nieuwe blokkeeracties in zijn gemeente overweegt Molkenboer een noodverordening af te kondigen. "Demonstreren mag, blokkeren niet. We kunnen hier niet mee aan de gang blijven."

Lege schappen

Bij Jumbo was vrijdagochtend niemand direct iemand bereikbaar voor commentaar. Over de mogelijke gevolgen van de blokkade voor de bevoorrading van winkels is daarom nog niets bekend.

Bij veel supermarkten in Nederland ontstonden door de boerenprotesten van eerder deze week lege schappen. Vooral de versproducten raakten snel op wanneer winkels niet bevoorraad konden worden. Supermarktkoepel CBL schatte de schade voor de branche al op tientallen miljoenen euro's.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.