Hoeveel bijen wonen er eigenlijk in één bijenkast? En hoe slinger je honing? Imkers geven tekst en uitleg tijdens de landelijke open imkerijdagen

Imker aan het werk in Baarn.© foto pr

Eric Lorier
Soest, Kortenhoef

Diverse imkers houden dit weekeinde open dag in hun bijenstand. Dit in het kader van de landelijke open imkerijdagen die zaterdag en zondag worden gehouden. Een kijkje nemen bij een volk honingbijen en ondertussen luisteren naar de imker kan onder meer in Soest, Baarn, Hilversum en Kortenhoef.

De imkers, stuk voor stuk enthousiastelingen, vertellen tijdens de open dag van alles over hun hobby en het leven van de honingbij. Bijenhouden is meer dan alleen het in een kast onderbrengen van zo’n 40.000 bijen. Het betekent ook het slingeren van de honing, het vangen van een bijenvolk dat is gaan zwerven en het inspelen op weer en de natuur. Tijdens de open dagen is vaak ook verse honing te proeven.

Bezoek is zaterdag welkom bij de bijenstand achter Het Gagelgat, Birkstraat 107 in Soest. Zondag is de imker op kinderboerderij Veenweide, Vedelaarpad 53 in Soest aanwezig om de bijenkast te laten zien. De Baarnse imkers zijn die dag ook present bij hun kasten op De Groene Inval, De Geerenweg 8 in Baarn. De bijenschansen in het Corversbos (Hilversum) en bij imkerij ’t Zod, Kortenhoefsedijk 172 in Kortenhoef zijn zowel zaterdag als zondag geopend.

Voor meer informatie, zie www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.