Nieuwe verdachten moord De Vries langer vast

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Twee verdachten die begin deze week zijn aangehouden in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries blijven voorlopig in de cel. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met veertien dagen verlengd. Het gaat onder anderen om de 27-jarige man die justitie verdenkt van het aansturen van de uitvoerders van de moord.

De ander werd maandag aangehouden op Curaçao. Deze 27-jarige man is donderdagochtend overgebracht naar Nederland.

Een derde, 26-jarige verdachte, die deze week in Barcelona werd gearresteerd, zit nog vast in Spanje. Hij kan mogelijk al volgende week worden overgeleverd aan Nederland, zegt het OM. Hij verzet zich daar niet tegen, hetgeen de procedure aanzienlijk kan versnellen.

Aanstuurder

De verdachten zijn aangehouden in het rechercheonderzoek naar de opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de moord. De Vries werd op 6 juli vorig jaar in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later in een ziekenhuis. De twee vermoedelijke uitvoerders werden kort na de aanslag aangehouden en zijn vorige maand berecht. Het OM heeft tegen beiden een levenslange gevangenisstraf geëist.

De politie hield de vermoedelijke aanstuurder maandag aan in zijn cel in de gevangenis in Lelystad, waar hij in voorarrest zat voor een poging tot liquidatie. Dat voorarrest is nu opgeschort; ook in die zaak blijft hij verdachte.

Versleutelde chatberichten

Justitie verdenkt de man van het rechtstreeks aansturen van de twee uitvoerders. Hij zou voor en na de moordaanslag tal van versleutelde chatberichten met de uitvoerders hebben uitgewisseld. Een van de vermoedelijke uitvoerders, Kamil E. (36), is eveneens van Poolse origine.

De op Curaçao aangehouden verdachte is een 27-jarige Nederlander. Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij de moordaanslag op De Vries en van deelname aan en criminele organisatie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.