Circulaire houten woningen op Brediusterrein Muiden. Historische serpentinevijver komt terug in dit plan dat in 2025 klaar moet zijn

Een eerste verbeelding van ’De Wandeling’ op Brediusterrein Muiden.© Foto gemeente Gooise Meren

Joyce Huibers
Muiden

Bij de negentig woningen die op het Brediusterrein in Muiden gaan komen, wordt circulaire houtbouw toegepast. Het is een van de redenen dat de gemeente Gooise Meren gekozen heeft voor het ontwerp van Slokker Vastgoed.

Deze week tekenden de gemeente en Slokker de koop- en realisatieovereenkomst. Het winnende plan met de naam ’De Wandeling’ heeft als thema ’samen gezond, gelukkig en betaalbaar wonen’ en is door Slokker ontwikkeld in samenwerking met woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen. Het is de eerste keer dat circulaire houtbouw in Gooise Meren wordt toegepast voor betaalbare woningen. Op het terrein komen namelijk 50 sociale huurwoningen, 15 middeldure huurwoningen en 25 koopwoningen.

Omgevingspsycholoog

’De Wandeling’ is gebaseerd op drie fundamenten. Een sterke sociale cohesie waarbij ontmoeten en bewegen centraal staat. Hiervoor is de hulp gevraagd van een omgevingspsycholoog. Een minimale CO2 voetafdruk door het circulair bouwen in hout. Ruimte bieden aan de natuur met aandacht voor water, biodiversiteit en de gebruikers, mens en dier.

Het casco van de woningen wordt volledig van hout en de gevels van de verschillende woonblokken bestaan uit een circulaire stenen plint met daarboven een houten gevelbekleding van bamboe of grenen. De woningen zijn daarnaast demontabel. De negentig huizen komen als ’monolieten’ in het landschap te staan, volgens Arcadis die tekende voor het ontwerp van de openbare ruimte. Ook wordt de historische serpentinevijver uit het Muiderbos teruggebracht in het plan. Deze heeft de ruimte om buiten haar oevers te treden om hevige regenval op te vangen.

Voorrang

De circulaire houtbouw komt tussen de sportvelden en De Krijgsman. Inwoners van Gooise Meren die een sociale huurwoningen achterlaten krijgen voorrang bij de koop van een woning of huur van een middeldure woning. De verkoop van de koopwoningen start naar verwachting begin 2023. De verwachte oplevering zal in 2025 zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.