Iconisch jachtvliegtuig deze zomer in het zonnetje in Soesterberg: F-16, vijftig jaar fast forward

Nederlandse F-16’s werden onder meer ingezet in Afghanistan.

Nederlandse F-16’s werden onder meer ingezet in Afghanistan.© arhieffoto anp

Eric Lorier
Soesterberg

Vraag iemand om een soort straaljager te noemen en goede kans dat het antwoord F-16 is. Het is het meest legendarische jachtvliegtuig waar de Nederlandse Luchtmacht mee gevlogen heeft en nog steeds vliegt. Nog wel, want over twee jaar neemt de KLu afscheid van de F-16. Reden voor het Nationaal Militair Museum in Soesterberg om deze zomer alvast een expositie te wijden aan de vliegende legende: ’F-16: vijftig jaar fast forward’.

De tentoonstelling - die vanaf 17 juli te zien is - is opgebouwd uit drie delen: ’Machine’ vertelt aan de hand van diverse bijzondere objecten over de ontwikkeling van het toestel, ’Team’ focust op de mensen die vliegen en werken met de F-16: over squadrons en hun rituelen en de onmisbare crew eromheen, en ’Mission’ tenslotte toont waar en hoe de F-16 internationaal is ingezet. Ook zijn er interviews met F-16-piloten te zien. Een van hen is luitenant-kolonel Joot ’Niki’ Luijsterburg, de Nederlandse vlieger met de meeste vlieguren – ruim 4600. Luijsterburg is docent van de laatste F-16 vliegers-in-opleiding die ook voor de camera hun verhaal vertellen.

Megafilmscherm

De tentoonstelling zou uiteraard niet compleet zijn zonder een echte F-16 als stralend middelpunt. Rond het vliegtuig heeft het museum een filmscherm van bijna 40 meter lang en 4 meter hoog opgebouwd. Op dit megascherm is een film te zien vanuit het perspectief van de vlieger; de bezoeker vliegt mee door smalle canyons, maakt duizelingwekkende loopings boven zee en voelt bijna de G-krachten als hij met mach 1 door de geluidsbarrière knalt. Voor kinderen is een speciale route opgenomen. Net als een echte F-16 vlieger voeren zij met een DTC (Data Transfer Cartridge) opdrachten uit en verdienen daarmee hun Wings en call sign.

Voor meer informatie, zie www.nmm.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.