Vissers sluiten zich aan bij stikstofprotesten met havenblokkade

ANP Producties | Bron: ANP
Den Helder

Vissers hebben zich maandag aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. De haven van het Groningse Lauwersoog hebben ze met hun boten geblokkeerd. Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt ook in andere plaatsen zoals IJmuiden en Den Helder protesten aan.

De manier van actievoeren verschilt volgens hen per locatie, net als het tijdstip. EMK had halverwege vorige maand samen met de Nederlandse Vissersbond al aangekondigd dat zij mee zouden gaan protesteren. Volgens hen kan er door de stikstofplannen van het kabinet straks ook niet meer gevist worden voor de Nederlandse kust.

Dirk Kraak, een van de actievoerders, zegt dat de vissers actievoeren "voor ons voortbestaan". Hij legt uit dat vissers tegen allerlei problemen aanlopen, van het verkrijgen van vergunningen om in beschermde Natura 2000-gebieden te mogen vissen tot aan de zeer hoge brandstofprijzen van de afgelopen maanden. Ze willen op korte termijn noodsteun van de overheid.

"Een vergoeding om schepen in de vaart te houden en de voedselvoorziening intact te houden is nu hard nodig, daarom dit noodsignaal", laat Kraak weten vanuit Den Helder. Daar hebben vissersboten onder meer de veerdienst van en naar Texel geblokkeerd om hun punt te maken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.