Zelenski wil internationale hulp voor wederopbouw Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. "Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een ​​nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk", zei hij zaterdag in een toespraak.

Zelenski zegt te beseffen dat hiermee "kolossale investeringen" gemoeid zullen zijn. "Hoe moeilijk het vandaag ook voor ons is, we moeten niet vergeten dat er een morgen zal zijn", aldus het Oekraïense staatshoofd. De wederopbouw van Oekraïne kan wel 1000 miljard euro gaan kosten, maakte topman Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) bijna twee weken geleden bekend.

Maandag is er een bijeenkomst in Lugano, Zwitserland, waarbij zo'n veertig potentiële donorlanden aanwezig zullen zijn. De Oekraïense regering presenteert dan voor het eerst haar plannen voor de wederopbouw van het land dat eind februari door de Russen werd binnengevallen.

Zelenski vertelde de Oekraïners dat de oorlog nog lang niet voorbij is. "De wreedheid ervan neemt op sommige plaatsen toe en dat mag niet worden vergeten." Hij riep zijn landgenoten op hulp te bieden aan de slachtoffers van het meedogenloze conflict.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.