D66, VVD en SP willen dat college opschiet met wonen boven Hilversumse winkels

Leander Mascini
Hilversum

Wonen boven winkels in Hilversum moet zo snel mogelijk een optie worden. Liever nog vandaag dan morgen. Dat is de insteek van vragen van D66, VVD en de SP aan het Hilversums college.

Leegstaande etages boven winkelpanden zijn al jaren onderwerp van gesprek in de raad. Er zijn moties en amendementen over ingediend en het nieuwe college heeft in het coalitieakkoord benoemd dat het aan de slag wil met het optimaal benutten van bestaande gebouwen.

Volgens vier politici Bonne van Hattum, Jos van Nistelrooij (beiden D66), Haitske van de Linde (VVD) en Paul Vonk (SP) moet dat echter zo snel mogelijk gebeuren. ’Feit is dat meerdere panden waar boven winkels nog ruimte is, bijvoorbeeld op de Gijsbrecht van Amstelstraat of de Havenstraat, nu niet optimaal kunnen worden benut’, stellen de vier in hun vragen aan burgemeester en wethouder. En dat optimaal benutten is hoognodig: ’Recent onderzoek laat zien dat Hilversum landelijk op de vierde plaats staat qua woondruk. Voor iedere 100 woningen zijn 140 gegadigde huishoudens. De woningbouwcorporaties gaven al aan dat er in Hilversum zeer veel woningzoekenden zijn, zo’n 14.000’.

De vier politici willen daarom niet alleen weten of er al een planning is voor gebieden waar kansen liggen, maar ook of winkelpanden buiten het kernwinkelgebied centrum snel aan de slag kunnen gaan met hun onbenutte bovenruimten. Verder wil het viertal van het college horen of er nog belemmeringen zijn om wonen boven winkels mogelijk te maken. Eerder wees het college op de parkeernorm. Maar bij het vaststellen van de mobiliteitsvisie besloot de gemeenteraad al dat dat geen obstakel meer moet zijn. Bij het omkatten van winkels naar woningen hoeft meer te worden voldaan aan de parkeernorm, en bewoners van zo’n woning kunnen dan ook geen aanspraak doen op een parkeervergunning.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.