De ware kennismaking met de Motown sound | Classic album

Robbert Minkhorst

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’Where did our love go’ van (Diana Ross &) The Supremes.

Zoals wel meer beginnende meidengroepen uit die tijd werden Florence Ballard, Mary Wilson, Barbara Martin en Diana Ross eerst ingezet als achtergrondkoor. In hun geval bij onder meer Marvin Gaye, voor ’zang en handklappen’. Na hun schooltijd hingen ze vaak rond bij de studio van Motown. Oprichter en baas Berry Gordy vond dat de vier eerst maar eens hun school moesten afmaken, voor hij ze een auditie gunde.

Als na ’Meet The Supremes’ in 1964 ’Where did our love go’ komt, gaat het hard. Martin heeft de groep dan al verlaten om een gezin te stichten. ’Where did our love go’ levert het trio hun eerste nummer 1-hits op, waaronder de titelsong.

Dat nummer wilden ze eerst niet opnemen. De op dat moment populairdere The Marvelettes hadden het afgewezen. The Supremes lieten zich overhalen - en het nummer en het bijbehorende album betekenden hun doorbraak. Ook The Marvelettes zouden ze voorbij streven. Voor Nederland werden The Supremes de ware kennismaking met de Motown sound.

Vriendelijke, fris knisperende ’you mean the world to me’-soul. Motown was in de eerste plaats een jukebox en hitmachine, geen politiek instrument. Diana Ross was 20 in 1964 en op ’Where did our love go’ is ze voor het eerst leadzangeres. Om haar populariteit te onderstrepen gaan ze later Diana Ross & The Supremes heten.

Luister naar The Supremes in de playlist The Classic Album

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.