Tientallen Eemlandse boeren staan bij de NOS op de stoep en dat levert veel media-aandacht op. ’Mensen reageerden positief op ons stoetje bonte trekkers’

Marcel Vedder, Pieter Kuijer en Lourens Jan Schaap: „Een publieksvriendelijke actie”.

Marcel Vedder, Pieter Kuijer en Lourens Jan Schaap: „Een publieksvriendelijke actie”.© foto caspar huurdeman

Eddie de Paepe
Hilversum

Tientallen Eemlandse boeren hebben maandagavond actie gevoerd op het Mediapark in Hilversum. Met ruim dertig trekkers - de meeste voorzien van de vaderlandse driekleur - blokkeerden zij geruime tijd de rondweg voor het NOS-gebouw.

Onder de actievoerders waren Marcel Vedder uit Bunschoten, Lourens Jan Schaap uit Eemdijk en Pieter Kuijer uit Soest. „We verzamelden om zeven uur op de carpoolplaats bij Eembrugge”, vertelt Schaap. „Van daaruit zijn we over de snelweg naar het Mediapark gereden. We kwamen om vijf over acht aan. Net na het Journaal van acht uur dus”, lacht hij.

Duimpjes

Het drietal benadrukt dat het om een publieksvriendelijke actie ging. „We wilden de burgers niet storen en zijn op de snelweg netjes rechts gebleven. We kregen allemaal duimpjes”, meldt Kuijer, leunend op een kruk vanwege een recente meniscusoperatie. Vedder: „We hebben niemand gehinderd. Mensen reageerden positief op ons stoetje bonte trekkers.” Kuijer constateert: „De tocht hier naartoe is het meest demonstratieve.”

Lees ook: Boerenprotest bij gebouw NOS op Mediapark Hilversum ten einde

Dit soort acties zijn hard nodig, vinden ze. Ook om allerlei misverstanden uit de wereld te helpen, zoals dat de Nederlandse boeren alleen maar voor de export produceren. Maar ook als waarschuwing. „Wij voeren een ambacht uit, maar als we verdwenen zijn, komt dat nooit meer terug.”

De politie is duidelijk aanwezig op het Mediapark, maar de sfeer is en blijft gemoedelijk. „Ze wisten dat we kwamen”, vertelt de Eemdijkse boer. „Er is van te voren overleg geweest.”

(tekst gaat door onder de foto)

Jacintha Schaap: ,,Ik was ook naar Stroe, dat was hartstikke bijzonder”.

Jacintha Schaap: ,,Ik was ook naar Stroe, dat was hartstikke bijzonder”.© foto Eddie de Paepe

Diverse boeren worden geïnterviewd voor de camera. Jacintha Schaap (16) komt aanlopen in haar zwarte T-shirt met in witte letters ’boerin’. „Ik ben net geïnterviewd door Goedemorgen Nederland”, vertelt ze trots. „Ze vroegen waarom ik hier sta. ’Niet voor mezelf maar voor mijn zussen’, heb ik gezegd. ’Die willen boer worden’.” Jacintha wil zelf doktersassistente worden, maar staat vierkant achter de boerenzaak. „Ik ben vorige week ook naar Stroe geweest, dat was hartstikke bijzonder. Heel indrukwekkend. Je komt allemaal voor één doel: dit zijn de boeren! Ik voelde me heel verbonden met iedereen.” Haar vader heeft een melkveebedrijf in Eemdijk. „Hij zegt altijd: Ik hoop dat al mijn schoonzonen op klompen komen”, lacht Jacintha.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.