Rob Thijssen voelt zich thuis in de stad
© Foto Erna Faust
Die ene speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij ’lekker thuis’? Die vraagt legt Vrij vandaag voor aan Rob Thijssen (66). In zijn huis uit 1900 in Amsterdam voelt hij zich thuis.
Terwijl er in Amsterdam steeds meer woontorens bijkomen en er volop wordt doorgebouwd, blijft er vlakbij het Leidseplein nog altijd een huis daterend uit 1900 stevig overeind staan. Hier woont Rob Thijssen, samen met zijn vrouw Sabien en katten 2Pac en Jazzie. De tegeltjes in de keuken zijn origineel, net als andere details in het huis zoals het aanrecht en de kantelen boven de deur.
In de beginjaren had het pand twaalf kamers, waar een rijke familie woonde. In 1916 zat op de begane grond een tankstation. Tegenwoordig is dat de Kwikfit. „Het was al vrij snel te groot voor een gewoon gezin”, vertelt Rob. „Tijdens of voor de oorlog is het een kamerverhuurbedrijf geworden. Een soort pension. Alles was verouderd. Het was een duur huis met glas in lood, marmeren bladen, tegeltjes, maar warm water was er in 1900 niet. Douches hadden ze niet. Zo’n oud huis had één of twee kraantjes en dat was het. Dat was vroeger.”
Rob woont er sinds 1989. Ze hebben een aantal vernieuwingen aangebracht en er is uiteraard een badkamer gekomen. „Alle details in de woning vind ik leuk, het zit goed in elkaar. Het is ooit met zorg en liefde gemaakt. Het pand is honderd jaar oud en het is er nog steeds. Het heeft een fijne sfeer. Het enige nadeel is de geluidsweerkaatsing, het is soms een grote echoput.”
Oorspronkelijk komt Rob uit Vaals, maar na zijn middelbare school kwam hij naar Amsterdam. Hij studeerde antropologie, maar wisselde naar het Gerrit Rietveld Academie waar hij in 1982 afstudeerde. Sindsdien heeft hij zich altijd met kunst bezig gehouden. In zijn huis heeft hij een groot atelier. Hier werkt hij met staal, stoffen en olieverf. „Ik ben kunstenaar met het idee dat het totale vrijheid is. Ik ben vrij in wat ik maak. Ik werk met allerlei technieken en over verschillende onderwerpen. Wel werk ik altijd in series. Soms zijn dat er meerdere tegelijk. Er zijn kunstenaars die hun leven lang één ding doen. Ik vind het knap, maar zou het niet kunnen.”
Opgroeiend in de jaren 70 wordt Rob opgevoed met conceptuele kunst. „Dat vind ik interessant, het zegt vaak iets over de wereld. Daarnaast schilder ik wel eens zelfportretten over hoe ik mij voel, wat ik heb meegemaakt of wat ik zou willen.” Ook Marktplaats is voor Rob een inspiratiebron. „Er werd eens een rompertje aangeboden, duidelijk gebruikt, met vlekken. Bieden vanaf één euro. Daar zit een heel verhaal achter, het deed me iets. Dat rompertje heb ik op een stalen plaat geëtst. Ik ben daarna verder gaan kijken. Er zijn veel ’mislukte’ foto’s, onscherp of niet goed belicht. Dat zijn onbedoeld prachtige foto’s. Ik heb er een hele verzameling van.”
Rob is stadsmens. Regelmatig komen er vrienden bij hem over de vloer en af en toe gaat hij de stad in om ergens wat te eten. Ook is hij drummer in een coverbandje. „Ik kwam hier rond mijn achttiende, ik heb nooit bedacht dat ik de stad uit wilde. Mijn dochter is hier opgegroeid. Het Vondelpark is voor de deur, daar hadden we heel vaak kinderfeestjes. Nu gaan we af en toe naar de buurtkroeg. Echt veel uitgaan zoals vroeger doe ik niet meer. Toen gingen we naar Paradiso, Dansen bij Jansen, de IT of de Roxy. Dagelijks gingen we naar concerten. Het is drukker geworden in Amsterdam, veel is op toeristen gericht.”
Voor de afwisseling heeft Rob ook een huisje op het platteland in Frankrijk, dat hij aan het opknappen is. Maar nog altijd houdt Rob van wonen in de stad en ziet hij zich niet snel de stad vertrekken.
Van 7 t/m 10 juli is de ’This is Art Fair’ in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord, waar diverse beginnende kunstenaars hun werk exposeren. Rob is hierbij betrokken en werkt met ze samen. thisartfair.com
Waar ben jij lekker thuis? Mail naar vrij@mediahuis.nl