Advocaten reageren op eis levenslang in zaak Peter R. de Vries

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De advocaten van de twee mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries zullen woensdag in de rechtbank in Amsterdam in hun pleidooien hun standpunt uiteenzetten. Vorige week zijn levenslange celstraffen geëist tegen de 22-jarige Rotterdammer Delano G. en Kamil E. (36) uit Maurik.

Beide verdachten "hebben hun recht op vrijheid verspeeld", motiveerde het Openbaar Ministerie. Volgens het OM is G. de schutter en heeft E. hem van en naar Amsterdam gereden en eveneens meerdere voorverkenningen uitgevoerd. G. heeft tot nu toe altijd gezwegen over de beschuldigingen. E. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

"Een beroemd en door velen geliefde misdaadverslaggever met een zeer lange staat van dienst en met een ongekende vastberadenheid, is niet meer. Zijn dood heeft heel Nederland geschokt en in diepe rouw gewenteld", aldus de officier van justitie bij het uitspreken van de strafeis. De kinderen van De Vries hielden een emotioneel betoog in de rechtbank, waarbij dochter Kelly de verdachten rechtstreeks aansprak. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het woordwapen gevonden en een crypto-telefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de vooralsnog onbekend gebleven opdrachtgever.

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er aangenomen wordt dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. "Daar heeft het alle schijn van", zei de officier. In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

De rechtbank is van plan 14 juli uitspraak te doen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.