Kees den Tex (17) uit Naarden gaat naar de Internationale Wiskunde Olympiade. Leerling van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum vertegenwoordigt Nederland in Oslo

Het Nederllands team. V.l.n.r.: Jelle, Lars, Casper, Kees, Lance en Mads.© foto Nederlandse Wiskunde Olympiade

Eddie de Paepe
Naarden, Hilversum

Kees den Tex (17) uit Naarden is een van de zes wiskundetalenten die in juli Nederland gaan vertegenwoordigen op de 63e Internationale Wiskunde Olympiade . Deze zomer zullen zij het in Oslo, Noorwegen, opnemen tegen meer dan zeshonderd andere scholieren uit ruim honderd andere landen.

In vijf rondes, verspreid over anderhalf jaar, hebben de teamleden 3400 anderen achter zich gelaten. Afgelopen week vond op Landgoed De Rosep in Oisterwijk de laatste selectie- en trainingsweek plaats. Twaalf winnaars van de finale in september sloten hier hun trainingsperiode, die al in november begon, af met een laatste selectieronde. Op drie dagen kregen zij steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen.

Van de zes leerlingen - allen vwo - die bij deze toetsen de meeste punten twisten te behalen zijn Lance Bakker uit Hoofddorp en Mads Kok uit de Meern met hun vijftien jaar de jongsten. Het Nederlands team bestaat verder uit twee zeventienjarige leerlingen: Kees den Tex (Naarden) en Casper Madlener (Hoofddorp). Twee achttienjarigen maken het team compleet. Dat zijn Jelle Bloemendaal (Hooglanderveen) en Lars Pos (Groningen).

Zeer uitdagend

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld. De wedstrijd bestaat uit opgaven die zelfs voor professionele wiskundigen zeer uitdagend kunnen zijn. De zes teamleden hebben de afgelopen jaren dan ook veel training gehad om straks in Oslo een goede prestatie neer te kunnen zetten. Alle teamleden hebben ook al ervaring opgedaan met internationale wiskundewedstrijden: Jelle, Casper en Kees deden vorig jaar mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, terwijl Lance, Mads en Lars in mei een goede prestatie neerzetten bij de Benelux Wiskunde Olympiade.

Alberdingk Thijm College

Op 1 juli vertrekt het team naar Oslo voor een laatste trainingskamp om goed voorbereid aan de wedstrijd te beginnen. Na een officiële openingsceremonie vindt op 11 en 12 juli de wedstrijd plaats. De leerlingen krijgen beide dagen vierenhalf uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen. Het Nederlandse team wordt begeleid door Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum), Ward van der Schoot (Applied Cryptography and Quantum Applications, TNO) en Johan Konter (Universiteit Leiden).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.