Hitte Zuid-Europa breidt zich uit naar West-Europa

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De hitte waar Spanje momenteel mee te maken heeft, breidt zich deze week geleidelijk uit naar het westen van Europa. De komende dagen loopt ook het kwik in Frankrijk op tot boven de 30 graden en later deze week wordt het ook in onze regio zomers dan wel tropisch.

Op het Iberisch Schiereiland was het afgelopen weekend al extreem heet: zo werd het onder meer in delen van Spanje al boven de 40 graden. Volgens de Spaanse nationale meteorologische dienst AEMET, die een hittegolfadvies heeft uitgegeven, kan het kwik de komende dagen nog verder stijgen. Zo kan het in de steden Cordoba en Zaragoza respectievelijk 43 en 44 graden worden.

De komende dagen breidt de hitte zich noordelijker uit en is Frankrijk aan de beurt. Vanaf dinsdag wint de hitte terrein in de zuidelijke helft van het land en in het midden van de week kunnen de maximumtemperaturen uitkomen op 35 tot 38 graden. De hoogste temperaturen worden volgens de Franse nationale meteorologische dienst Météo-France verwacht tussen donderdag en vrijdag. Mogelijk komt het dan ook in Frankrijk tot een hittegolf, daarvoor moet het tenminste drie dagen achter elkaar in het gehele land gemiddeld warmer dan 25,3 graden zijn.

Later deze week draait de wind naar het zuiden, waardoor de hete lucht zich uitbreidt naar het westen van Europa en ook Nederland te maken krijgt met zomerse dan wel tropische temperaturen. Volgens Weeronline kan het vooral vrijdag en zaterdag in het zuiden en zuidoosten boven de 30 graden worden. Om in Nederland van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen boven de 25 graden zijn, waarvan ook nog drie dagen boven de 30 graden. De kans dat dat gebeurt is vooralsnog klein, aldus Weeronline, aangezien het zondag al weer minder warm wordt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.