Toen hij knipoogde zag ik pas dat het een ontzettend leuke vent was | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Fenne durft niet meer met de bus, omdat ze bang is die leuke chauffeur weer onder ogen te komen.

Fenne kreeg vlinders van haar buschauffeur. „Die twintig minuten met hem was de highlight van mijn dag.

Sinds een jaar heb ik een nieuwe baan. Heerlijk, gewoon bij mij in de stad. Aan het begin, ging ik altijd op de fiets, maar op een regenachtige snertdag, besloot ik de bus te pakken. Mijn actie was net even té spontaan, want toen ik instapte bleek mijn OV-chipkaart leger dan leeg. ’Ah, kak!’, zei ik, charmant als ik ben. De chauffeur schoot in de lach. ’Loop maar door’, zei hij. ’Ik stuur je niet terug de regen in.’

Als ik eraan terugdenk is het gewoon gênant. Stond ik daar verregend, met een capuchon op, een half beslagen bril en een lege kaart. Ik denk dat ik zo’n beetje op mijn minst aantrekkelijk was. Maar goed, ik bedankte hem en ging zo snel mogelijk zitten op de voorste stoel. Vlak voor ik eruit moest, ben ik even naast hem gaan staan om hem nog een keer te bedanken. ’Geen probleem hoor’, zei hij. ’Als je het voortaan maar laat zwart te rijden.’ Hij knipoogde erbij en toen pas zag ik dat het een ontzettend leuke vent was om te zien.

Daarna dacht ik er weken niet aan. Tot ik weer eens met de bus moest. Ik was in de stad geweest met de fiets, maar had impulsief een kamerplant gekocht en besloot met de bus terug te rijden. Die fiets zou ik de volgende dag wel ophalen na mijn werk. Opnieuw moet ik een verpletterende indruk hebben gemaakt, want probeer maar eens een beetje gracieus een yukka in een bus te krijgen. Ik zette de pot neer, kwam omhoog en zag dat hij opnieuw mijn chauffeur was. ’Hé! Is je kaart opgeladen?’, vroeg hij. ’En die van je vriend?’ Hij knikte naar mijn plant. Ik vond het leuk dat hij zich mij herinnerde en ik moest lachen om zijn grapje.

De rest van de rit zat ik opnieuw op de voorste stoel en hebben we een praatje gemaakt. Het was heel gezellig. Toen ik de volgende dag opnieuw met de bus moest, hoopte ik dat hij weer dienst zou hebben. Helaas, dat was even te mooi om waar te zijn, maar mijn teleurstelling was een duidelijk teken dat ik van hem onder de indruk was.

Sindsdien heb ik nog zeker tien keer bij hem in de bus gezeten. Het was altijd leuk. Gezellig, klein beetje flirterig en wat ik heel prettig vond: we keken elkaar nooit rechtstreeks aan, waardoor ik veel minder verlegen was dan normaal. Wat ik nooit heb durven vragen is of hij een relatie heeft. Ik denk dat ik het antwoord niet wilde weten en op een gegeven moment wist ik ook niet meer hoe ik het nog een beetje nonchalant moest brengen. We hadden duidelijk een klik. Als je vraagt of iemand een vriendin heeft, vraag je eigenlijk of er in zijn leven ruimte is voor jou. Dat voelt ongepast bij een man die je maar af en toe twintig minuten spreekt.

Een paar maanden geleden had ik een borrel van mijn werk en ging ik licht aangeschoten met de bus naar huis. Ik had hem alweer een paar weken niet gezien, dus ik was erg blij om bij hem in te stappen. Het was superleuk, maar de wijntjes die ik had gedronken, maakten me net te overmoedig. Ik vroeg of hij zin had een keer wat met me te gaan drinken. Ik zag zijn aarzeling. ’Op zich gezellig’, zei hij. ’Maar, nou ja… gewoon vriendschappelijk bedoel je?’ Ik voelde mezelf knalrood worden en bazelde iets over dat het natuurlijk vriendschappelijk zou zijn en dat ik er vanuit ging dat hij een vriendin had en dat ik het heus gewoon voor de gezelligheid bedoelde. Uiteindelijk heb ik hem niet eens meer om zijn nummer gevraagd.

Een lang verhaal kort. Ik durf sindsdien niet meer met de bus. Heb al aardig wat miezerbuien getrotseerd, omdat ik veel te bang ben hem weer onder ogen te komen. Er komt een dag dat het écht te slecht weer is en dat ik mezelf ertoe zal zetten. Maar het liefst kocht ik van mijn laatste spaargeld een auto en ging ik nooit meer met de bus.”

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.