Proces moord Peter R. de Vries begonnen

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

In Amsterdam is dinsdag kort na 09.00 uur de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries begonnen. De verdachten, Kamil E. (36) en Delano G. (22) zijn in de rechtszaal aanwezig. De rechtbank heeft hun aanwezigheid bevolen.

Bij aanvang van de zitting waarschuwde de voorzitter dat het proces schokkend kan zijn voor de aanwezigen, met name de nabestaanden van De Vries, ook omdat er beeldmateriaal zal worden getoond. Zijn beide kinderen, zijn ex-vrouw en zijn partner wonen het proces bij.

G. heeft aangegeven dat hij niet op de beschuldigingen wil reageren. "Nee, ik wil niks zeggen, meneer", zei hij tegen de rechter. E. ontkende nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. "Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur."

Strafeisen

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4.

In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) gevonden, en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G., de vermoedelijke schutter. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek.

Dinsdag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.