Start proces vermoedelijke moordenaars Peter R. de Vries

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam begint dinsdag aan het strafproces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries. De bekende misdaadverslaggever werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten, Kamil E. en Delano G., klem bij een afrit op de A4.

Het Openbaar Ministerie meent een ronde zaak te hebben tegen het duo. In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) gevonden, en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G. (22), de vermoedelijke schutter. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek.

Kamil E. (36) uit Maurik heeft volgens justitie voorverkenningen uitgevoerd in de omgeving van de aanslag. De Vries liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen. De moord leidde tot een landelijke schokgolf en was internationaal nieuws.

Dinsdag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

Justitie gaat ervan uit dat de moord op De Vries verband houdt met zijn rol als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum. Het onderzoek naar de opdrachtgevers van deze moorden is nog in volle gang. De uitvoerders zijn gepakt en berecht. De zaak-Wiersum loopt nog in hoger beroep.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.