Als het goed gaat met Jim, is hij de man van haar dromen | Over Liefde

© Foto Pixabay

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Mijke betekent alles voor Jim, maar ze kan hem niet gelukkig maken.

Mijkes man is depressief. Ze zou er alles voor geven om hem gelukkig te zien, maar weet dat er niks is dat ze kan doen. „Tot de dood ons scheidt, zeiden we twaalf jaar geleden. Ik leef met de wetenschap dat die dood zelfgekozen kan zijn.

Jim heeft altijd geworsteld met zijn bestaan. Toen we elkaar leerden kennen, op de middelbare school nog, was hij een ernstige tiener met een enorme hang naar drank en drugs. Ik vond hem ontzettend interessant en had de ijdele illusie dat ik hem kon redden. Het paste helemaal in mijn gevoel voor romantiek dat ik het meisje kon zijn dat het verschil zou maken. Het heeft jaren geduurd voordat ik tot het keiharde inzicht kwam dat ik die macht niet heb. Ik kan hem ondersteunen en naast hem staan en ik ben de moeder van zijn kinderen. Dat betekent alles voor hem, maar hem gelukkig maken kan ik niet. Niemand kan dat.

Hij vindt dat erg. Vanaf het begin van onze verkering heeft hij zich verontschuldigd voor zijn mentale gezondheid. Hij heeft me meermaals een uitweg geboden. ’Ga lekker op zoek naar een vrolijke vent. Ik gun je beter dan dit.’ Maar ik hoef geen ’vrolijke vent’. Ik wil hem.

Als het goed gaat met Jim is hij de man van mijn dromen. Hij is waanzinnig lief en zorgzaam en een heel geduldige, gezellige vader. Hij vergeeft me al mijn nukken en grapt soms dat hij daarmee krediet opbouwt voor alle keren dat hij van ellende zijn bed niet uit kan komen. Jim is geïnteresseerd in anderen en weet iedereen op waarde te schatten, maar zichzelf vindt hij een waardeloos figuur. Als je een depressie hebt, kan iedereen je zeggen dat je je vergist, maar zo werkt het niet. Het komt niet binnen. Ik houd hem vast, ik zeg lieve woorden en de kinderen doen zo pijnlijk hun best om het hem naar de zin te maken, maar het ketst als het ware af. Hij trekt zich steeds verder terug in een soort grijze mist.

Voordat we kinderen kregen, sprak hij soms over suïcide. Hij deed dat juist ook als het goed met hem ging. In die periodes overzag hij heel goed hoe zijn leven eruit zou blijven zien. Steeds opnieuw dat vreselijke gat. ’Dat is niet vol te houden, Mijk. Mensen die ondraaglijk lijden doordat ze een ziekte hebben mogen ook dood. Ik wil diezelfde optie’, zei hij. Uiteindelijk heeft hij één poging gedaan, die hij wonder boven wonder overleefde, maar ook de allerdiepste diepte inluidde waar hij ooit uit heeft moeten klimmen.

We hebben getwijfeld aan kinderen. ’Wat moeten ze met een depressieve vader?’, zei hij vaak. Maar in de jaren na die poging, ging het steeds een beetje beter met hem en uiteindelijk zelfs beter dan ooit. Het was een aantal jaar behoorlijk stabiel, toen hij me vroeg of ik het nog zou willen. Misschien was dat wel het gelukkigste moment uit mijn leven. Het voelde hoopvol, alsof alles toch nog goed zou komen. En even was dat ook zo.

Toen de jongste twee was, zakte Jim voor het eerst weer echt weg. Het gebeurde bijna van de een op de andere dag. Hij vocht ertegen. Hij wilde het zo graag voor ons, voor mij en de meisjes, maar het lukte niet. Veel mensen vinden dat raar. Je zou geluk moeten halen uit je gezin. En als je kinderen hebt, mag je al helemaal niet overwegen uit het leven te stappen. Dan ben je egoïstisch. Die boodschap is zo schadelijk. Juist ook voor achterblijvende kinderen. Zij geloven daardoor dat ze inderdaad de taak hebben hun ouders gelukkig te houden. Als hij of zij de dood verkiest, hebben ze dus tekort geschoten. Maar het is niet aan de kinderen en mensen als Jim zijn niet egoïstisch. Ze geloven gewoon dat hun geliefden beter af zijn zonder hen.

Het gaat nu vrij goed met hem, al een paar jaar. Dat is niet goed zoals het met de meeste mensen goed gaat, maar het is goed genoeg. We weten nooit hoe lang het zo blijft, dus we hebben de afspraak geen een dag voor lief te nemen. Samen hebben we er al zo’n 10.000 overleefd.”

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7.

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd

worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.