Warmte uit de Eem, Eemdal-Noord wordt de eerste Baarnse wijk die het mag gaan proberen; Als de buurt er zelf ook wat voor voelt tenminste

De Eem zorgt straks niet alleen voor verkoeling maar ook voor warmte.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Baarn

Eemdal-Noord is in beeld om de eerste aardgasvrije wijk van Baarn te worden. Een warmtenet met warmte uit de Eem zou de alternatieve warmtebron moeten worden. Een groot deel van Baarn zou zijn warmte uit de Eem kunnen halen. Om het praktisch te houden begint Baarn echter met de wijk die het dichtst bij de rivier ligt.

Uit onderzoek blijkt dat een warmtenet met warmte uit de Eem een geschikte oplossing kan zijn voor een groot deel van Baarn. ,,We willen de mogelijkheid van een warmtenet verder onderzoeken”, vertelt wethouder Jannelies Vissers. ,,Dat doen we graag samen met inwoners en andere partijen dichtbij de Eem, in Eemdal-Noord. Daarbij kijken we naar de voorkeuren van wijkbewoners, maar ook naar de technische mogelijkheden. Een haalbare en betaalbare oplossing voor de bewoners is een belangrijk uitgangspunt. Besparen op de energierekening is een bijkomend voordeel.”

De gemeente Baarn gaat nu eerst de wijk goed in kaart brengen zodat precies duidelijk is wat wel en wat niet kan. Dit najaar start dan een participatietraject met de buurtbewoners. De gemeente geeft advies en informatie, waarna de buurtbewoners zelf kiezen of ze meedoen en voor welke aardgasvrije warmtebron ze willen gaan. De daadwerkelijke uitvoering staat gepland voor eind 2023.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.