Laatste voorronde proces moord Peter R. de Vries

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam houdt maandag een laatste inleidende zitting in de strafzaak tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries. Op 7 en 15 juni volgt het inhoudelijke proces, waarin het Openbaar Ministerie de strafeisen kenbaar zal maken.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moord veroorzaakte een landelijke schokgolf.

De politie hield de twee vermoedelijke daders, Delano G. (22) en Kamil E. (36), enkele uren na de aanslag aan op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. G. zou de schutter zijn geweest. E. zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voorafgaand aan de moordaanslag voorverkenningen hebben uitgevoerd. De Vries werd neergeschoten na een optreden in een uitzending van RTL Boulevard. Hij liep op dat moment van de tv-studio naar zijn auto, die in een parkeergarage aan de Lange Leidsedwarsstraat stond.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het er "alle schijn" van dat de moord verband houdt met de werkzaamheden die De Vries verrichtte voor Nabil B., de kroongetuige in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte. De Vries trad op als vertrouwenspersoon en adviseur van de kroongetuige. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.