Weer verrassingen bij Oranje: Van Gaal roept oud-speler van Telstar en routinier Bruno Martins Indi op

Jerdy Schouten.© Foto EPA/Ettore Griffoni

Theo Brinkman
Zeist

Bondscoach Louis van Gaal is bij het bekendmaken van de selectie van het Nederlands elftal opnieuw met een verrassing op de proppen gekomen. Of eigenlijk twee. Hij heeft Jerdy Schouten, speler van Bologna, opgeroepen. Schouten (25), die in het verleden voor Telstar, Excelsior en ADO Den Haag speelde, kreeg niet eerder een uitnodiging voor Oranje.

Een andere verrassende naam is die van Bruno Martins Indi. De verdediger van AZ kwam vijf jaar geleden voor het laatst uit voor het Nederlands elftal. Wel deelt hij een historie met Van Gaal bij Oranje. Martins Indi (30) was basisspeler in Oranje op het WK van 2014, toen Van Gaal bondscoach was. Het was een succesvol WK: Nederland werd er derde.

(Tekst gaat verder na de foto)

Bruno Martins Indi (voorgrond) in duel met Ajax-speler Brian Brobbey.© Foto ANP/Olaf Kraak

Schouten en Martins Indi zaten niet in de voorselectie die Van Gaal twee weken geleden bekendmaakte. AZ-middenvelder Jordy Clasie stond wel op die voorlopige lijst, maar zit niet bij de definitieve selectie. Datzelfde geldt voor Arnaut Danjuma Groeneveld, Luuk de Jong, Rick Karsdorp, Marten de Roon en Owen Wijndal.

Vincent Janssen, die tot ieders verbazing in de voorselectie zat, zit nu ook in de definitieve selectie. De spits, in 2016 topscorer van de eredivisie, was al jaren uit beeld omdat hij in de Mexicaanse competitie speelt.

Volledige selectie

De volgende 26 spelers melden zich maandag in Zeist:

Nathan Aké (Manchester City), Steven Berghuis (Ajax), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Daley Blind (Ajax), Jasper Cillessen (Valencia), Memphis Depay (Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Mark Flekken (SC Freiburg), Cody Gakpo (PSV), Hans Hateboer (Atalanta), Vincent Janssen (Monterrey)*, Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tim Krul (Norwich City), Noa Lang (Club Brugge), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Bruno Martins Indi (AZ), Jerdy Schouten (Bologna), Jordan Teze (PSV), Guus Til (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter) en Wout Weghorst (Burnley).

* Vincent Janssen sluit later aan bij de selectie in verband met zijn huwelijk op 5 juni.

Interessante spelers

In een persbericht zegt Louis van Gaal: ,,Iedereen weet dat alles al in het teken staat van het komende WK. Er is straks weinig tijd om ons voor te bereiden, dus moeten we de beschikbare tijd maximaal benutten. Alleen deze periode en in september hebben we nog de kans nieuwe spelers aan het werk te zien. Daarom kies ik nu voor Bruno Martins Indi, Jerdy Schouten en Vincent Janssen. Dat zijn interessante spelers die ik graag van dichtbij wil meemaken tijdens een trainingskamp, hoewel ik sommigen natuurlijk al ken. Ik wil wel benadrukken dat iedereen bij ons in beeld blijft, ook de spelers die nu geen uitnodiging hebben gekregen.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Jerdy Schouten in actie tegen Venezia, eerder deze maand.© Foto EPA/Ettore Griffoni

Het Nederlands elftal speelt in juni vier wedstrijden in de UEFA Nations League. De tegenstanders zijn België, Wales, Polen en nogmaals Wales.

Meer nieuws uit Sport