Poolse president in Kiev: Oekraïne bepaalt eigen toekomst

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Alleen Oekraïne heeft het recht om zijn eigen toekomst te bepalen, zo heeft de Poolse president Andrzej Duda gezegd in het parlement in Kiev. Hij is de eerste buitenlandse leider die de Oekraïense volksvertegenwoordigers in levende lijve toesprak sinds het begin van de oorlog.

Over mensen die zeggen dat Oekraïne moet instemmen met de eisen van de Russische president Vladimir Poetin, zei de Poolse president tegen de parlementariërs dat "niets over jullie zonder jullie" kan worden besloten. Duda verklaarde dat hij vindt dat de internationale gemeenschap moet eisen dat Rusland zich volledig uit Oekraïne terugtrekt. Het opgeven van "zelfs 1 centimeter" van Oekraïens grondgebied wordt door hem omschreven als een "enorme klap" voor de westerse wereld.

Duda herhaalde daarnaast zijn steun aan Oekraïne bij het nastreven van een EU-lidmaatschap. De Poolse president vertelde in het parlement dat hij "niet zal rusten" totdat het buurland lid is van de Europese Unie. De toespraak werd ontvangen met meerdere staande ovaties. Naast de parlementariërs was ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski aanwezig.

De volksvertegenwoordiging werd eerder al toegesproken door buitenlandse leiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte, maar tot dusver alleen via videoverbindingen. Duda is de eerste die in het parlement sprak en ook het eerste buitenlandse staatshoofd. Het is voor Duda zijn tweede bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.