Ik weet niet wie nog gelooft dat Mark Rutte vrijgezel is, maar ik niet | column

Richard Kemper

Ik weet niet wie nog gelooft dat Mark Rutte vrijgezel is, maar ik niet! Ik zag een pro aan de gang. Een routinier. Iemand die gewend is dat zijn telefoon wordt gecontroleerd. Dat er een jaloerse partner meeluistert naar elk pingetje dat binnenkomt.

Zo iemand die tijdens het langslopen naar de keuken even een stiekeme blik over Marks schouder werpt om te kijken met wie hij zit te appen. Wie het begint op te vallen dat Mark zijn telefoon steevast met het scherm naar beneden op de salontafel legt. Dat hij zijn telefoon altijd meeneemt naar het toilet en in paniek raakt als een kind op zijn telefoon een spelletje wil spelen. Hier dat ding! Het kan niet anders dan dat Mark ervaring heeft. En eerlijk is eerlijk, respect! Want deze variant - „Mijn telefoon kan maar twintig berichtjes onthouden” - is zo ridicuul dat je het niet kan verzinnen.

Ik ken mensen die dagelijks alle appgesprekken opschonen om altijd voorbereid te zijn op onverwachte controle, waarbij het de kunst is dat de dialogen blijven kloppen. Ik heb vrienden die ’Telegram’ gebruiken voor hun affaires. Die berichtenapp kun je vergrendelen met je vingerafdruk en verstoppen in je telefoon. Ik ken zelfs mensen die hele sexfotoseries bewaren op hun telefoon onder de app Calculator+. Dat is een app die er uitziet als een calculator en ook zo werkt, totdat je een geheim getal intoetst en je privé-verzameling verstopte foto’s ontgrendeld wordt.

Als uw partner na het lezen van deze column trouwens opeens „even iets op wil zoeken op uw telefoon” dan weet u meteen hoe het bij u thuis zit met dat vertrouwen. Of bent u zelf de partner die gaat snuffelen? Dan snapt u misschien sneller dan u wilt waarom het woord rouwen ín het woord trouwen zit. Mijn advies is dan ook: kijk niet! „Ja maar, wij kunnen elkaar vertrouwen!” Mooi, hoef je dus ook niet te kijken. „Maar misschien heeft mijn partner spanning met iemand anders?!” Kijk dus niet! In het ergste geval is dat zo. Nou ja, ’ergste’? In de natuur vinden dieren het juist een eer als hun partner aandacht van een ander krijgt. Dat betekent dat zij voor het juiste zaad of eitje hebben gekozen.

Al dat gecontroleer heeft nog nooit een betere relatie opgeleverd of een eerlijkere partner. Want voor vreemdgaan is altijd wel een gaatje te vinden. Ik denk zelfs dat al die achterdocht niet verbindt, maar juist verwijdert. Het is de totale ontkenning dat we ook zonder onze partner iemand zijn. Met eigen gesprekken en gedachten. We vonden dat spannend en interessant toen we op elkaar vielen, maar moeten dat erna allemaal inleveren?

De hele trend om elke knipoog of emoticonnetje meteen te moeten delen, anders doet een juice kanaal dat wel, vind ik niet alleen ontzettend burgerlijk, maar ook schadelijk. We slaan volledig door in elkaar controleren. Waar we zijn, met wie, wat we zeggen. En nu dus ook in de politiek. Hoe ridicuul Ruttes verweer ook was, hoezo moet een minister-president elke scheet die hij op sms laat met iedereen delen? Hij mag toch best op de achtergrond een beetje informeel sturen en zorgen dat het goed gaat? Dat is zijn baan! Er is geen CEO in Nederland die al zijn appjes moet delen met de aandeelhouders.

Ik zou het er stikbenauwd van krijgen. Bovendien, wat er tot nog toe naar boven kwam is totaal niet schokkend, alle hyenas ten spijt. Met de FvD voorop, maar dat is gewoon de kift dat zij eerder niet zo slim waren om hele appgesprekken te verwijderen. Dat had een boel gedonder gescheeld. Ik snap Rutte heel goed dat-ie zei „anders ga ik gewoon wat anders doen.” Op een romantische cruise met z’n partner natuurlijk! Want die heeft-ie gewoon. Dat kan niet anders.

Instagram: @richardkemper

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.