Ik zou de man mijn bloederige maandverband willen laten zien: ’Kijk maar eens goed, dit komt elke maand uit de vrouw’ | column

Nhung Dam

Eens per maand even doorbijten, zo hebben wij vrouwen het geleerd. We praten er niet over, negeren de ongemakken, en wijden er zeker niet te veel over uit. En als we het doen, zit er niemand te wachten op de details van onze bloederige menstruatie, met alle ongemakken die het verder met zich mee kan brengen. En ondertussen maar gewoon doorwerken.

Daar komt nu verandering in, althans, in Spanje, het eerste Europese land dat menstruatieverlof introduceert. Elke vrouw die met ernstige menstruatieklachten kampt, kan drie tot vijf dagen verlof krijgen.

Het land voert een hervormingspakket in, waarin ook de btw voor maandverband en tampons wordt opgeheven, en op scholen moeten deze middelen ter beschikking worden gesteld voor meisjes. Een hervormingspakket dat naar verwachting per vandaag wordt goedgekeurd door het Spaanse kabinet.

Een grote stap richting de opheffing van taboes rondom de maandstonde die toch vaak als iets vies wordt gezien. Liever geheimzinnig richting het toilet schuifelen met een tampon verstopt in de vuist, dan openlijk toegeven dat je even de tijd nodig hebt om de boel te verschonen.

Door deze nieuwe regeling worden de hormonale en fysieke ongemakken serieus genomen. De helft van de bevolking heeft ermee te maken, het is volstrekt absurd dat anno 2022 nog barbaarse ideeën bestaan dat het iets onreins zou zijn. Nog los van de maatschappelijke gewoonte, dat als we het er niet over hebben, het domweg niet bestaat. Het wordt nou eenmaal gezien als de last van de vrouw die ze in alle geheimzinnigheid alleen moet dragen.

De eerste keer dat ik ongesteld werd, dacht ik dat ik doodging of iets heel erg verkeerds had gedaan. Van voorlichting was geen sprake. De gêne rondom het bloeden die me op het toilet overviel, is me altijd gebleven. Nu zou ik de man mijn bloederige maandverband willen laten zien en zeggen: ’Kijk maar eens goed, dit komt elke maand uit de vrouw, we stoppen niet meer weg’.

Ook de hormonale disbalans schuiven we voortaan niet meer onder stoelen of banken. Ter voorlichting zouden we de mannen eens moeten injecteren met alle hormonen die tijdens de menstruatie door het vrouwenlichaam gieren en ze vragen of ze dan zonder een kik te geven vrolijk door kunnen met hun sportsessie, sollicitatie of familiebezoek.

Het verlof in Spanje is voor vrouwen die ernstige klachten ondervinden, te ernstig om nog te kunnen functioneren. Hiermee wordt ook een duidelijk signaal afgegeven; menstruatie gaan we niet meer bagatelliseren, het is iets wat wezenlijk en aanwezig is. En het geeft net zoveel reden om thuis uit te zieken als een gebroken been, migraine, of buikgriep. Daar doen we ook niet geheimzinnig over. Behalve als je diarree hebt. Maar vrij krijg je wel.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.