Zweeds en Fins parlement buigen zich over NAVO-lidmaatschap

ANP Producties | Bron: ANP
HelsinkiStockholm

Het Finse en het Zweedse parlement buigen zich over toetreding tot de NAVO. De verwachting is dat de volksvertegenwoordiging in zowel Helsinki als Stockholm groen licht geeft voor het versturen van de aanvraag om lid te worden van de westerse militaire alliantie.

Beide Noord-Europese landen waren lange tijd neutraal, maar sinds de Russische aanval op Oekraïne is onder politici en inwoners de steun voor aansluiting bij de NAVO pijlsnel gegroeid. De Finse regering besloot zondag al officieel lid te willen worden, in het vertrouwen dat het parlement daarmee instemt. In Zweden spraken de sociaaldemocraten van premier Magdalena Andersson zich positief uit over de lidmaatschapsaanvraag. Daarmee is ook in het Zweedse parlement een ruime meerderheid voor toetreding.

De verwachting is dat beide landen de aanvraag later deze week indienen. Ondanks bezwaren van NAVO-lid Turkije verwacht topman Jens Stoltenberg van het bondgenootschap dat ze snel en soepel kunnen toetreden. Daar gaan nog wel een aantal maanden overheen. Voor de tussenliggende periode bieden NAVO-landen veiligheidsgaranties aan Finland en Zweden, voor het geval Rusland zich agressief opstelt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.