NAVO-chef: mogelijk troepen om Finland en Zweden te beschermen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De NAVO wil aspirant-lid Finland en Zweden, dat het Finse voorbeeld vermoedelijk volgt, tegen Rusland beschermen zolang ze nog niet de hulp van de alliantie kunnen inschakelen. Mogelijk ook door NAVO-troepen naar de regio te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg na overleg met de buitenlandministers van de dertig lidstaten. Ook kunnen de twee Noord-Europese landen rekenen op bijstand bij het afslaan van cyberaanvallen en andere niet-militaire acties van Rusland.

Het van oudsher neutrale Finland besloot zondag definitief om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen en Zweden staat op het punt hetzelfde te doen. De huidige lidstaten zullen de twee nieuwelingen hartelijk verwelkomen, verwacht Stoltenberg. Ook aan de bedenkingen van Turkije zullen ze een mouw passen. Maar de aansluiting van Zweden en Finland kost hoe dan ook meerdere maanden. In de tussentijd kunnen ze nog niet terugvallen op de afspraak dat NAVO-leden een aanval op de een als een aanval op allen beschouwen.

Stoltenberg blijft ervan uitgaan dat Finland en Zweden snel en soepel kunnen toetreden, sneller dan voorheen het geval was. Het bondgenootschap beschouwt de twee in de praktijk al haast als leden, zei de gastvrouw van het overleg, de Duitse minister Annalena Baerbock.

Bezwaar

Helsinki en Zweden hoeven ook niet voor oponthoud te vrezen nu Turkije op de valreep bezwaar heeft gemaakt, denkt Stoltenberg. Het is volgens hem "niet de bedoeling van Turkije om de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te vertragen". Hij rekent erop dat "we erin zullen slagen om de zorgen die Turkije heeft uitgesproken te behandelen op een manier die het toetredingsproces niet zal ophouden".

Na onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk verzekerde ook Duitsland dat Finland en Zweden in de wachtkamer op bescherming kunnen rekenen. De alliantie "zal proberen het toetredingsproces te versnellen" en "kijken naar manieren om veiligheidsgaranties af te geven, inclusief door het vergroten van de aanwezigheid van de NAVO in de regio", zei Stoltenberg.

Neutraal

Finland en Zweden waren altijd uitdrukkelijk neutraal, maar sinds Rusland een oorlog is begonnen tegen buurland Oekraïne voelen ze zich veiliger binnen de NAVO.

Oekraïne kan wapens en andere militaire steun tegemoet blijven zien, verzekerden Baerbock en Stoltenberg. "Oekraïne gaat deze oorlog winnen", stelt de NAVO-chef.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.