Hilversum geeft fietsles aan Oekraïense kinderen. Straks veilig op de fiets naar school in Naarden: ’Voor sommigen was de slalom lastig, de meesten pikten het snel op’

Liliane van der Hoeve en Stacy Shevchenko voor het raadhuis van Hilversum.

Liliane van der Hoeve en Stacy Shevchenko voor het raadhuis van Hilversum.© Foto: Benji van Geene, Hilversummers.nl

Marjolein Vos
Hilversum

23 Oekraïense kinderen hebben zaterdag fietsles gekregen, op een parcours bij het raadhuis in Hilversum. Met hun nieuw aangeleerde vaardigheden kunnen ze veilig heen en weer naar Naarden fietsen, waar ze binnenkort naar school gaan.

,,Veel kinderen zeiden vooraf: ik kan wel fietsen, hoor. Maar in Oekraïne mogen ze pas vanaf hun veertiende fietsen op de openbare weg. Tot die tijd fietsen ze dus wel, maar alleen in een park. En dat is toch echt anders dan deelnemen aan het verkeer’’, zegt Liliane van der Hoeven. Ze is initiator van de fietslessen, en verbonden aan Hilversummers.nl, het platform van vrijwilligers dat zich met tal van initiatieven inzet voor Oekraïense vluchtelingen.

De fietslessen zijn zaterdagmiddag gegeven door een coach, een groep vrijwilligers en ambtenaren, vertelt Van der Hoeven. ,,De kinderen vonden het geweldig om te doen, ook als sociale activiteit. Ze vinden het ook leuk om elkaar te zien. De een woont bij een gastgezin, de ander zit in de opvanglocatie aan de Heuvellaan. Sommigen lieten graag hun ‘skills’ zien, voor anderen was de slalom nog wat lastig, maar de meesten pikten het opvallend snel op. Voor een enkeling was het de allereerste keer, met vallen en opstaan, maar met wat extra oefening gaat dat vast lukken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het fietsen gaat steeds beter.

Het fietsen gaat steeds beter.© Foto: Benji van Geene, Hilversummers.nl

Fietsles voor kinderen uit Oekraïne in Hilversum.

Fietsles voor kinderen uit Oekraïne in Hilversum.© Foto: Benji van Geene, Hilversummers.nl

Geen fietsland

De Oekraïense studente psychologie Stacy Shevchenko heeft zaterdag de vertaling van de instructies van coach Biko Blommestein voor haar rekening genomen. Shevchenko woont sinds zes weken bij Van der Hoeven en haar familie. Ze vertelt dat fietsen in Oekraïne niet zo gewoon is als hier, in Nederland. ,,Lang niet iedereen leert het. Het is geen fietsland.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het fietsen gaat steeds beter.

Het fietsen gaat steeds beter.© Foto: Benji van Geene, Hilversummers.nl

De beginnende fietsers variëren in leeftijd van 12 tot 17 jaar. Naarmate de les vordert, lukt het sturen en richting aangeven steeds beter. De gekleurde pionnen worden minder vaak geraakt en er wordt meer en meer gelachen. Na deze trainingsdag volgt donderdag nog een theoriedag over de Nederlandse verkeersregels en een fietstocht naar de school onder begeleiding van vrijwilligers. Het hele programma zal worden afgesloten met de uitreiking van een fietscertificaat.

Fietscultuur

Van der Hoeven: ,,De aanleiding voor de fietslessen is het naar school gaan, maar de opbrengst is uiteindelijk veel groter. Fietsen is ook Nederlandse cultuur, en iets dat we graag met anderen delen. Fietsen staat voor vrijheid: met je fiets kun je in ons land gaan en staan waar je wilt, zonder dat je afhankelijk bent van anderen.”

Oproep: bliksemactie schoolfietsen

De fietsen waar de kinderen zaterdag les op hebben gekregen, zijn geschonken door Hilversumse gezinnen. Maar er zijn er nog niet genoeg voor iedereen. Daarom start Hilversummers.nl nu de ’bliksemactie schoolfietsen’. Kijk voor alle info op de Hilversummers.nl. Hier wordt precies aangegeven aan welk type fiets nog behoefte is. Kleine reparaties nemen de vluchtelingen zelf voor hun rekening in de werkplaats die is ingericht in de opvang aan de Heuvellaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.