Museumtreinen ’Hondekop’, ’Muizeneus’ en ’Kameel rijden laatste rondje langs Hilversum en Baarn: klassiek ’spoorkruis’ gaat verdwijnen.

De ’Muizeneus’ Mat ’46 bij station Soestdijk in het centrum van Soest.

De Mat ’54 wordt voorgetrokken door de Mat ’46.

1 / 2

Met een serie afscheidsrondes lang Baarn, Hilversum Soest namen drie museumtreinen vandaag afscheid van een bijzonder stukje spoor. Het spoorkruis bij Blauwkapel gaat verdwijnen.

Voor sommigen boden ze een vertrouwde aanblik, anderen zullen verbaasd hebben opgekeken. Zaterdag reden drie historische treinstellen voor het laatst door de regio. De reden: het gelijkvloerse kruispunt met de spoorlijn naar het Spoorwegmuseum, het thuisstation van de Mat ’46, de NS20 en de Mat ’54, gaat verdwijnen.

Waar de sporen naar Hilversum en Amersfoort elkaar kruisen, bij fort Blauwkapel, ligt ook het doodlopende spoor naar het ’Maliebaanstation’ in Utrecht. Het ’spoorkruis’ bij Blauwkapel is uniek in Nederland: niet alleen is het gelijkvloers, de bovenleiding is beweegbaar. Een zeldzaam systeem, dat het mogelijk maakt voor de historische treinen om op het ’gewone’ spoor te rijden.

Het ’spoorkruis’ wordt echter alleen gebruikt door wat sprinters en de treinen van het Spoorwegmuseum. Het systeem is bovendien steeds lastiger te onderhouden, slijt snel en maakt veel geluid. Vandaar dat NS en ProRail hebben besloten het te vervangen. Een oud spoorkruis van Lunetten vond al zijn weg naar het Spoorwegmuseum. Een soortgelijk systeem bij Zandvoort blijft wel bestaan.

Daarom was het zaterdag voor het laatst dat de klassieke treinen Hilversum, Baarn en Soest aandeden. Belangstellenden konden meerijden met de ’Muizeneus’, de ’Kameel’ en de ’Hondekop’. In de komende dagen zal Prorail beginnen met het aanpassen van de kruising.

Kijk hieronder naar de uitleg van een medewerker van ProRail over het spoorkruis bij Blauwkapel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.