Buitenaards, die stem, die muziek. Voor het leven verliefd op David Bowie, door ’Ziggy Stardust’ | Classic Album

Fred Hoogendoorn

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’Ziggy Stardust’ van David Bowie uit 1972.

Van alle ’classic albums’ die David Bowie maakte, is ’Ziggy Stardust’ - betwistbaar - het meest iconische. Zijn tijdelijke alter ego, de extravagante Ziggy Stardust, is een buitenaardse, vredelievende rockster die de aarde bezoekt met de boodschap dat de planeet nog vijf jaar heeft te bestaan.

Meteen in het eerste stuk, ’Five years’, slaat de Britse zanger toe. ’News guy wept and told us / Earth was really dying / Cried so much his face was wet / Then I knew he was not lying’. Alles is subliem aan dit nummer. De tekst, de muzikale aankleding, de opbouw, de zang. Het album wordt overheerst door het genre glamrock, dat met ’Hang on to yourself’, ’Suffragette city’ en het titelstuk nooit meer beter zou worden. En wie kwijlt van de gitaarsolo’s van David - Pink Floyd - Gilmour: luister eens naar Mick Ronson in ’Moonage daydream’.

Toch zijn juist niet die glamrockers de hoogtepunten. Dat zijn de ’normale’ popsongs. ’Five years’, ’Starman’ en zeker afsluiter ’Rock ’n’ roll suicide’. Die laatste begint heel rustig met akoestische gitaar en het bijna achteloos ingezette ’Time takes a cigarette, puts it in your mouth / You pull on your finger, then another finger, then your cigarette’. Er komen steeds meer instrumenten bij, totdat Bowie met die glorieuze stem emotioneel ’You’re not alone’ zingt. En menigeen voor het leven verliefd was op (de muziek en de stem van) deze misschien wel grootste popartiest ooit.

Luister naar David Bowie in onze playlist The Classic Albums

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.