Prins Charles spreekt troonrede uit namens koningin Elizabeth

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse prins Charles heeft in Londen het parlementaire jaar geopend met een troonrede die hij hield namens koningin Elizabeth. De prioriteiten van de regering zijn economische groei en hulp voor gezinnen die te maken hebben met stijgende kosten voor het levensonderhoud, zei hij.

Charles zette in de zogeheten Queen's Speech de belangrijkste beleidsplannen uiteen. De regering van Boris Johnson gaat wetten indienen voor onder meer goedkopere en schonere energie, betere huisvesting en hervormingen in het onderwijs.

Ook verwees de prins van Wales naar de oorlog in Oekraïne. "De regering zal een leidende rol spelen bij het verdedigen van democratie en vrijheid over de hele wereld", zei hij. Charles verklaarde daarnaast dat de regering "kansen zal blijven grijpen" die door de brexit ontstaan en kondigde ook andere plannen voor de economie aan.

De 73-jarige prins ging niet op de stoel van koningin Elizabeth zitten, die afwezig is vanwege haar gezondheid, maar die van haar wijlen echtgenoot prins Philip. Naast Charles was een stoel geplaatst voor zijn echtgenote Camilla. In de troonrede werd niets over de afwezigheid van Elizabeth gezegd. Wel vertelde Charles dat zijn moeder uitkijkt naar de festiviteiten die worden gehouden omdat ze zeventig jaar op de troon zit.

Een dag voor de traditionele opening van het parlementair jaar werd bekend dat de koningin zou worden vervangen door haar oudste zoon en beoogde opvolger. De 96-jarige Elizabeth, al zeventig jaar het Britse staatshoofd, kampt met mobiliteitsproblemen. In 1959 en 1963 kon ze ook niet aanwezig zijn, toen omdat ze in verwachting was.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.