Groen en ’gezond’ schoolpein van Bussumse Julianaschool met wilgendans geopend

Buitenklas.© Foto PR

Simone Stevens
Bussum

Het nieuwe schoolplein van de Julianaschool aan de Kwartellaan in Bussum is eind 2021 al in gebruik genomen, maar kon door de coronamaatregelen toen nog niet worden geopend. Dinsdagochtend was het dan zover.

In aanwezigheid van wethouder Geert-Jan Hendriks, sponsoren, ouders en alle schoolkinderen werd het groene en ’gezonde’ schoolplein van de basisschool feestelijk geopend. Ontwerper Jan de Wilgenman danste met de kinderen de wilgendans en het nieuwe insectenhotel werd onthuld.

Wethouder Geert-Jan Hendriks van Gooise Meren.© Foto PR

Het plein werd dankzij crowdfundingsacties en sponsoren gerealiseerd en eind 2021 aangelegd. Ook wethouder Hendriks was onder de indruk. „Dit plein is een voorbeeld voor veel andere scholen en ik denk dat we wel mogen zeggen dat dit het allermooiste schoolplein is van Gooise Meren.” Hij benadrukte het belang van samen spelen want „Wat op het schoolplein gebeurt misschien wel belangrijker is dan wat er ín de school gebeurt. Als je goed kunt spelen en bewegen, dan kun je ook goed leren.”

Ontwerper Jan van Schaik, alias Jan de Wilgenman, danste met de kinderen de wilgendans.© Foto PR

Jan van Schaik, ook bekend als Jan de Wilgenman, ontwierp het schoolplein en legde het eind 2021 aan. Hij richtte een voedselbos is, maakte een buitenlokaal, sloeg een waterbron voor een speelpomp en realiseerde een klim-avonturenbos. Bij de opening danste Jan opnieuw de wilgendans met de kinderen, hetgeen hij ook deed bij het begin van de aanleg.

Onthulling insectenhotel.© Foto PR

De plannen voor een groen en gezond schoolplein ontstonden eind 2019 bij een groep ouders en leerkrachten. Een groen schoolplein is beter bestand tegen hittestress en zet kinderen aan tot meer creativiteit en anders spelen, zo is de gedachte. Onderzoek zou aantonen dat er op groene schoolpleinen minder ruzies zijn en meer sociale steun is. Leerkrachten, ouders en de kinderen van school en de buitenschoolse opvang gaan nu aan de slag om het plein te onderhouden en te gebruiken voor natuureducatie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.