Zilveren Legpenning gemeente Gooise Meren voor Bakkerij Van Breemen. Bussums familiebedrijf in het zonnetje gezet voor maatschappelijke betrokkenheid

De uitreiking vond plaats in de tuin van de woning van oma Van Breemen aan de Gooibergstraat. Daar was de familie bijeen om een familielid uit te zwaaien dat in Australië woont.© margot brakel fotografie

Eddie de Paepe
Bussum

Bakkerij Van Breemen heeft zaterdagavond de Zilveren Legpenning van de gemeente Gooise Meren gekregen. Burgemeester Han ter Heegde overhandigde de penning aan de blij verraste eigenaar Marc van Breemen.

De gemeenteraad kende de onderscheiding toe vanwege het 100-jarig bestaan van de bakkerij en de bijzondere maatschappelijke betrokkenheid van de eigenaar en zijn familie. De hoofactiviteit van Bakkerij Van Breemen is het bakken van ambachtelijk brood en banket. Maar haar rol in de Bussumse gemeenschap omvat volgens de gemeente veel meer dan dat. ’Het bedrijf was voor velen een plek om het vak te leren en werkervaring op te doen, vooral voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

In het bedrijf hebben vier generaties Van Breemen gewerkt. De bakkerij regelde jaarlijks dat sinterklaas met paard en wagen rondreed en dat kinderen konden meerijden met de kerstman in een arrenslee. Ook hielp het bedrijf mee bij het organiseren van de jaarlijkse fietsenrally van de St. Vitusschool, een evenement dat werd afgesloten met het bakken van poffertjes voor de deelnemers. En bij allerlei gelegenheden werd gezorgd voor gratis broodjes en versnaperingen.

Oliebollen

Diverse leden van de familie Van Breemen hebben zich ingezet voor Muziekvereniging Vijos. Ook daar werd vaak een helpende hand geboden, bijvoorbeeld bij het onderhoud aan het gebouw of door te zorgen voor barbecues, oliebollen en sponsoring. Clubs en instellingen kregen regelmatig donaties of korting bij het bestellen. Het niet-verkochte brood van het bedrijf gaat sinds de coronacrisis naar de Voedselbank.

(tekst gaat door onder de foto)

In het bedrijf hebben vier generaties Van Breemen gewerkt.© margot brakel fotografie

De huidige eigenaar, Marc van Breemen, was jarenlang betrokken bij Bussum Bewust. Hij hielp mee om een SRV-wagen om te bouwen voor de ondersteuning van ideële lokale campagnes. Hij is mede-organisator van de Wereldbarbecue, waarvoor hij de opbouw en uitvoering op de dag zelf regelt en veel materiaal en etenswaren beschikbaar stelt. Verder verleende hij regelmatig hand- en spandiensten bij de avondvierdaagse, en was hij de motor achter de winkeliersvereniging van de Laarderweg, waar de bakkerij gevestigd is.

Einde

Zaterdag 14 mei komt er een einde aan het bestaan van de bakkerij. Over de reden schrijft Marc van Breemen op zijn website: Niet omdat ik ons vak niet meer leuk vind, ook niet om gezondheidsredenen of iets van dien aard. Wel omdat ik graag meer tijd voor mij privé wil hebben.’

De uitreiking vond plaats in de tuin van de woning van oma Van Breemen aan de Gooibergstraat. Daar was de familie bijeen om een familielid uit te zwaaien dat in Australië woont en in het weekend terugvliegt naar huis.

Zilveren Legpenning

De Zilveren Legpenning is de hoogste onderscheiding van de gemeente Gooise Meren. De penning is een blijk van waardering voor buitengewone prestaties van inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Het kan gaan om bijzondere bijdragen aan de gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook om uitzonderlijke sportprestaties, om jubilerende verenigingen of om bijzondere maatschappelijke betrokkenheid van ondernemers.

Lees ook: Bussumse Bakkerij van Breemen stopt ermee na ruim honderd jaar: vier generaties, miljoenen voetstappen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.