Minister Bruins Slot herdenkt oorlogsslachtoffers Ereveld Loenen

ANP Producties | Bron: ANP
Loenen

Het herdenken van oorlogsslachtoffers is belangrijk om zo stil te staan bij de verantwoordelijkheid van politici en de samenleving. Die boodschap gaf minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot de mensen mee die aanwezig waren bij haar toespraak tijdens de dodenherdenking op het Nationaal Ereveld Loenen. "Wij zijn allemaal nodig om onze democratie te beschermen."

Bruins Slot stond stil bij sergeant-majoor Mark Leijsen, die omkwam toen hij in 2009 in Afghanistan op een bermbom reed. Drie weken voor zijn dood liep Leijsen nog met zijn vrouw op het ereveld in Loenen rond. "Mocht mij ooit iets gebeuren, dan wil ik ook op Loenen worden begraven", gaf hij zijn vrouw mee. En zo geschiedde. Samen met bijna 4000 andere militairen, verzetsstrijders en gewone burgers heeft Leijsen in Loenen zijn laatste rustplaats gevonden.

Bruins Slot lichtte daarmee het verhaal uit van een van de overledenen die op het Nationaal Ereveld Loenen zijn begraven. Volgens de minister is het belangrijk dat er een plek als het ereveld is om "aan je geliefde te denken en dicht bij hem of haar te zijn", en dat het verleden voor iedereen aanwezig blijft "om ervan te leren en het niet te herhalen". Een boodschap die volgens de minister vanwege de oorlog in Oekraïne "hoogst actueel" is.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.