Voor het eerst een stille tocht op 4 mei vanaf Joodse Begraafplaats in Muiderberg

Op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg start 4 mei een stille tocht.© archieffoto Studio Kastermans

Susanne van Velzen
Muiderberg

Vanaf de Joodse Begraafplaats in Muiderberg start woensdagavond 4 mei voor het eerst een stille tocht om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Bij het holocaust monument op de begraafplaats begint om 19 uur de bijeenkomst. Daar houdt Harry Mock, een van de gidsen van de begraafplaats een toespraak. Door een collega wordt een gebed voor de doden voorgedragen. Daarna is er gelegenheid om witte steentjes te leggen op het monument, een joodse traditie.

Om 19.20 uur start de stille tocht die in vijf minuten voert naar de Brink in Muiderberg. Daar spreken burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren en voormalig Muiderbergse Catherine Keyl. ,,Het is de eerste keer dat we een stille tocht organiseren vanaf de Joodse Begraafplaats”, vertelt Harry Mock.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg worden gratis rondleidingen gegeven.© Foto STUDIO KASTERMANS/DANIELLE VAN Coevorden

Er wordt op dit moment gewerkt aan een korte documentaire over de bijzondere begraafplaats in Muiderberg. ,,We hebben daarvoor subsidie gekregen van een fonds. We verwachten dat de film binnen twee maanden klaar is en gaan die dan vertonen bij de gratis rondleidingen. We hopen nog een joodse begrafenis te kunnen filmen. Er worden jaarlijks tussen de dertig en 35 mensen hier begraven. Voor de oorlog waren dat er twee per dag. Maar toen woonden er nog 80.000 Joden in Amsterdam.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.