Turntrainer Wevers vooral erg opgelucht na vrijspraak

Vincent Wevers© Archieffoto ANP

ANP
HILVERSUM

Turntrainer Vincent Wevers was vooral heel erg opgelucht toen hij hoorde dat de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) hem had vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. „Ik heb het resultaat met vertrouwen tegemoet gezien, maar de afgelopen anderhalf, twee jaar, zijn bepaald geen pretje geweest”, heeft hij in een schriftelijke verklaring aan de NOS laten weten.

Tegen Wevers werden sinds 2020 door meerdere oud-turnsters klachten ingediend over grensoverschrijdend gedrag. Volgens de tuchtcommissie is onvoldoende vast komen te staan dat de turncoach zich schuldig heeft gemaakt aan tuchtrechtelijk verwijtbaar gedrag. De commissie oordeelt ook dat de (gespreksverslagen van de) interviews met de melders en betrokkenen van onvoldoende kwaliteit zouden zijn.

Lees ook: Oud-turnster Witjes: uitspraak in zaak Wevers een blamage

De tuchtcommissie is van oordeel dat er uit het dossier en hetgeen door aanklager en de getuigen ter zitting is aangevoerd weliswaar een zeker beeld is ontstaan van bepaalde door beklaagde veroorzaakte misstanden. Maar volgens de tuchtcommissie zijn de verwijten aan het adres van Wevers niet overtuigend bewezen.

Wevers is opgelucht, maar baalt ook hoe alles is verlopen. „Het heeft grote impact om als een veroordeelde behandeld te worden zonder dat daar een proces aan vooraf is gegaan”, laat hij weten. „We hebben in Nederland een (rechts)systeem om een onafhankelijke instantie te laten oordelen over een bepaalde zaak. Dat is in mijn geval niet gebeurd. Het proces heeft veel impact op mij persoonlijk, mijn familie en mijn omgeving gehad, zoals de turnsters met wie ik elke dag in de zaal stond. De KNGU heeft mij als werkgever niet beschermd en is tegenover mij gaan staan.”

Lees ook: Tuchtcommissie spreekt turncoach Vincent Wevers vrij van grensoverschrijdend gedrag

Lees hier alle artikelen in ons dossier over turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport