Kunstenaar Fabre krijgt voorwaardelijke celstraf in #MeToo-zaak

ANP Producties | Bron: ANP
Antwerpen

De Belgische theatermaker en kunstenaar Jan Fabre heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor aanranding, ongewenste intimiteiten en wangedrag tegen dansers en andere medewerkers. Voor sommige delicten ontloopt hij straf, omdat die zijn verjaard.

Fabre (63) kwam ruim drieënhalf jaar geleden, even na de opkomst van de #MeToo-beweging, in opspraak door een open brief van een twintigtal voormalige leden van zijn gezelschap Troubleyn. Zij vertelden over een werkvloer waar machtsmisbruik aan de orde van de dag was, met pesterijen, tirades, vernederingen en afgedwongen seks. Fabre is de getuigenissen blijven afdoen als onzin en roddel, al bood hij "wie zich gekwetst voelt" wel excuses aan.

De rechtbank in Antwerpen legde Fabre vrijdag anderhalf jaar voorwaardelijk op. Hij moet meerdere slachtoffers een schadevergoeding betalen. Ook mag hij vijf jaar niet stemmen.

Patroon

Er zit een patroon in Fabres daden, oordeelde de rechter volgens persbureau Belga. Hij benaderde telkens jonge danseressen van zijn gezelschap persoonlijk en drong aan op seks. Omdat hij hun baas was, zagen zij geen uitweg. Dat speelde ook mee bij de aanranding, met een ongewenste tongzoen, van een 23-jarige medewerkster.

De ook in Nederland gevierde Fabre zocht vaker grenzen op. Zo liet hij in 2012 voor een filmproject katten op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog gooien die niet allemaal goed terechtkwamen. Op een tentoonstelling zou hij dat jaar ook vogelspinnen door een doolhof met scheermesjes hebben laten lopen.

Troubleyn beraadt zich nog over hoe het verder moet met het gezelschap, laat het aan VRT Nieuws weten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.