Weer een forse lintjesregen in Gooi, Vechtstreek en Eemland. Bekijk hier het overzicht
De Hilversumse gedecoreerden.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Vele tientallen inwoners van het Gooi, de Vechtstreek en Eemland zijn dinsdag onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Een overzicht van de gedecoreerden:
Baarn
Haar hele carrière heeft mevrouw dr. H.M. van den Berg (Officier in de Orde van Oranje-Nassau) zich ingezet voor kinderen met hemofilie, eerst als directeur van de Van Creveld Kliniek, later als oprichter, onderzoeker en directeur van de PedNet Registry, een internationaal programma dat meer dan 2400 kinderen met hemofilie volgt.
Ze heeft circa 200 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan, en was onder meer bestuurslid van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, vice-president Medical van de World Federation of Hemophilia, voorzitter van de stichting Vrouwen voor Vrouwen (hulp aan Nepalese vrouwen) en bestuurslid van Het Baarnsch Lyceum.
Mevrouw M.A. Mishra-Broekman (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) zet zich al vele jaren in als vrijwilligster voor de stichting Khushi Kids Nederland. Zij heeft met haar doorzettingsvermogen, onbaatzuchtigheid en betrokkenheid bij de toekomst van kansarme Indiase kinderen een essentiële onderwijsinstelling opgericht, die niet meer weg te denken is. Met een uitzonderlijke ontwikkelingsactiviteit waardoor vele kinderen een menswaardig bestaan hebben gekregen.
Het Rode Kruis, Sanquin en Stichting Welzijn. Dat zijn enkele van de instellingen waar de heer A.J.J. Besamusca (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) zich al vele jaren als vrijwilliger zich inzet. Hij kan opgeroepen worden voor reanimatie. Tevens staat hij altijd klaar om mensen te helpen. Voordat hij bij het Rode Kruis kwam, was hij al 20 jaar actief bij de EHBO, scouting MKWJ en de schietvereniging Baarn.
(Tekst gaat door onder de foto)
De Baarnse gedecoreerden A.J.J. Besamusca, M.A. Mishra-Broekman en mevrouw dr. H.M. van den Berg met burgemeester Röell.© Caspar Huurdeman
Blaricum
Tom van Meeuwen© Studio Kastermans / Lisa Mulder
Ruim veertig jaar geleden ging Tom van Meeuwen aan de slag als vrijwilliger bij Stichting Het R.C. Maagdenhuis, een fonds voor maatschappelijke initiatieven die de positie van kwetsbare ouderen en jongeren versterken. Vanaf 2008 was van Meeuwen voorzitter van het fonds. Hij heeft daarnaast een rol gespeeld in tal van besturen, zoals de Stichting Marez Oyens-van Ittersum, Stichting Vermogensdoel, de stichting van Nagell van Ampsen, vermogensfonds Brentano’s Steun des Ouderdoms en de Ridderschap van Noord-Brabant. Hij was medeoprichter en bestuurslid van stichting ’Vrienden van ’t Werckpaert’ en sinds 2015 secretaris in het bestuur van Stichting dorpsblad Blaricum (hei&wei). De heer Van Meeuwen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Herman van Dennenbroek uit Blaricum ontving zaterdag al een koninklijk lintje uit handen van burgemeester Joan de Zwart. Die was daarvoor speciaal naar Ermelo afgereisd, waar Van Dennenbroek een symposium over geologie bijwoonde. Het vers benoemde lid in de Orde van Oranje-Nassau zet zich sinds 1970 in voor de Stichting Geologische Activiteiten (GEA), waarvan hij vicevoorzitter is. Hij organiseerde jaarlijks twee GEA-beurzen, die steevast duizenden bezoekers trokken.
Bunschoten-Spakenburg
De heer C. Hopman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn betrokkenheid bij uiteenlopende organisaties. Hij was bestuurslid van Stichting Zwembad De Vaart en de Rabobank Bunschoten-Spakenburg en lid van de raad van advies van SV Spakenburg. Hopman is nog actief als bestuurslid bij de Stichting Botterwerf Spakenburg, bestuurslid (en medeoprichter) van de Stichting Korenmolen De Hoop, bestuurslid (en medeoprichter) van de Stichting Monumenten Bunschoten, penningmeester van de Stichting Vrienden voor Afrika en initiatiefnemer en lid raad van toezicht van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg.
Voor de Immanuelkerk heeft mevrouw A.E. Dijkhuizen-Boersema (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) zich tussen 1977 en 2020 op diverse plekken ingezet. Als vrijwilliger speciale diensten, catecheet voor mensen met een verstandelijke beperking, pastoraal medewerker en initiator kinderpastoraat. Verder is zij betrokken geweest bij het kamerkoor Psallite Deo, de Cultuurprijs Bunschoten, het christelijk tijdschrift De Wegwijzer en De Bloei (taalcoach).
(Tekst gaat door onder de grafiek)
Hij is nu nog secretaris van de PCOB, afdeling Bunschoten-Spakenburg, maar de heer H. de Graaf (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) was in de periode 1995-2020 nog bij diverse andere organisaties en instellingen actief. Bij Thank You Canada (vrijwilliger en secretaris), de Immanuelkerk (ouderling en lid commissies en werkgroepen), Volkstuinvereniging De Eemtuin (bestuurslid), Lokale Omroep Spakenburg (vrijwilliger) en Veilig Verkeer Nederland, afdeling Bunschoten (voorzitter).
De heer W. Muijs (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) was van 2002 tot 2006 diaken Gereformeerde Kerk Bunschoten-Spakenburg en is dat sinds 2013 opnieuw. Verder was hij gedurende een langer periode (1966-1991) lid van de vrijwillige brandweer Bunschoten. Vanaf 2010 zet de heer Muijs zich in als vrijwilliger bij Zorg- en Wooncentrum De Haven.
De Bilt
Rode draad in het leven van E.M. Doornenbal-Boogaard is verkeer en verkeersveiligheid. Rijschool Doornenbal is een begrip in Maartensdijk. Mevrouw Doornenbal neemt de administratie op zich en verzorgt de theorielessen. Sinds 2007 is ze achtereenvolgens penningmeester, waarnemend voorzitter en voorzitter bij Veilig Verkeer Nederland afdeling De Bilt (VVN).
Haar echtgenoot O.J. Doornenbal, oprichter van de rijschool, trad toe tot het bestuur van Veilig Verkeer Nederland (VVN) De Bilt. De heer Doornenbal is de kracht geweest achter de BROEM-cursussen, bedoeld om oudere verkeersdeelnemers zo lang mogelijk mobiel te houden. Zijn grootste klus is wellicht het jaarlijkse praktische verkeersexamen voor alle groep 7 leerlingen in de gemeente.
Eemnes
P.A.H. van Hofslot (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) is al bijna vijftig jaar actief in Eemnes als vrijwilliger, op velerlei gebied. In de jaren 70 gaf hij kluscursussen, heeft hij mede de koers uitgezet van de Historische Kring Eemnes en is hij daar een van de actieve vrijwilligers. Hij is al 36 jaar penningmeester van de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes (VVE) en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van het monument. Hij is verder secretaris bij de Eemnes IJsclub 'De Vaart', klokkenluider bij het Eemnesser klokkenluidersgilde, vrijwilliger bij Pax Kinderhulp en op de achtergrond actief in de plaatselijke politiek. Hij is ruim twaalf jaar (vice-) voorzitter geweest van de lokale en provinciale afdeling van Univé. Ook is hij sinds 2010 activiteitenbegeleider bij Sherpa Houtwerk. Ruim 10 jaar lang is hij persoonlijk begeleider van enkele cliënten
Henk Blanken© STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS
H. Blanken (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) begon zijn dierenartspraktijk in Eemnes voor landbouwdieren. Later ook voor huisdieren en zelfs circusdieren (tijgers). Hij ondersteunde boeren met hun bedrijfsvoering en bracht moderne behandelmethoden naar het conservatieve Eemnes. Hij zette zich in voor het opvangen van kansarme Poolse kinderen gedurende drieweekse vakanties. Daarnaast was de heer Blanken voorzitter van lokale en regionale geitenfokverenigingen, die dankzij hem nog steeds bestaan en actief zijn. Met zijn vrouw Mia is hij al bijna twintig jaar actief in de Tibetaanse gemeenschap in België. Hij helpt ter plekke bij cursussen en programma's en bij de bouw en verbouw van de verschillende locaties van het instituut. Ook geeft hij in Kathmandu, Nepal, medische zorg aan straathonden.
Johan Meppelink,© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS
Sinds 1991 is J. Meppelink (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) samen met zijn vrouw Ineke vijf keer gastgezin geweest om kansarme Poolse en later Armeense kinderen op te vangen via Pax Kinderhulp. Hij is nu voorzitter van Pax Kinderhulp Eemnes. Hij is nauw betrokken bij de Diaconie in Eemnes. Eerst als jeugdwerker, maar inmiddels ook in het bestuur. Hij heeft initiatieven genomen om als Diaconie woningen te kopen voor mensen die (tijdelijk) in de problemen zitten. Voor Pax Kinderhulp, maar ook voor de ThuisFrontCommissie, is Johan Meppelink de drijvende kracht om geld in te zamelen. Hij speelt ook een belangrijke rol bij de organisatie van de jaarlijkse herderstocht voor kerst.
Karel Hagen (rechts)© STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS
C.T.J. Hagen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) heeft zich de afgelopen jaren buitengewoon ingezet voor de ingrijpende renovatie van de Johanneskerk, ter gelegenheid van diens 500-jarig bestaan. Mede dankzij hem is de renovatie op tijd afgerond en binnen de begroting gebleven. Karel Hagen is belast met het gebouwenbeheer van de Protestantse Gemeente. Ook speelt hij een belangrijke rol bij het financieel gezond houden van de kerkelijke gemeente. Bij de Gooise Atletiekvereniging verzorgt hij wekelijks de training en coaching van twee loopgroepen. Voorheen was hij ook actief als gastheer bij Natuurmonumenten en als trainer bij de plaatselijke voetbalvereniging.
Gooise Meren
De gedecoreerden uit Gooise Meren in de Grote kerk in Naarden.© margot brakel fotografie
Mevrouw Rineke Blaauwgeers – Schuyffel uit Bussum is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor: Parochie Heilige Drieëenheid Bussum, ouderraden Goois Lyceum Bussum en basisschool de Hoeksteen en honk- en softbalclub HCAW.
Voor zijn jarenlange en intensieve inzet voor Stichting tot Beheer van Fort Werk IV te Bussum, zwem- en poloclub De Otters Het Gooi, Raad van toezicht stichting Kinderopvang BNMM en voor de lokale afdeling van D66 is de heer Johan Cnossen uit Bussum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor:
De heer Henk Dooijes uit Bussum mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen vanwege zijn jarenlange en intensieve en vrijwilligerswerk voor: Spieghelkerk Bussum, Nederlandse Stichting voor Modelfiguren (NSM) en het Nationaal Tinnen Figuren Museum.
Mevrouw Hanneke van den Eersten - Seijmonsbergen uit Muiden is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor tennisvereniging De Hakkelaars, korfbalvereniging ASV Swift en Vriendenkring Jozefschool.
Een ander Lid in de Orde van Oranje-Nassau is mevrouw Jeanine Gieling - Hulsman uit Muiden. Zij kreeg haar onderscheiding voor haar jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor tennisvereniging De Hakkelaars, Sportcombinatie Muiden en oudercommissie Jozefschool.
Vanwege haar lange en intensieve vrijwilligerswerk voor patiëntenvereniging Scoliose, Parnassia, Anton ConstandseGroep Den Haag en het KWF, is mevrouw Elisabeth van der Heijden - Meuleman uit Naarden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Kees Koopmanschap uit Naarden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor ondernemersvereniging FIN Gooise Meren, voetbalclub NVC en carnavalsvereniging De Vestingnarren.
De heer Pieter Pouw uit Naarden mag zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen voor zijn jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor Instituut voor Huwelijk en Gezin, stichting De Boog, stichting SOKA, kerkbesturen van St. Nicolaas Baarn en Heilige Drie-eenheid Naarden
De onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau viel mevrouw Ivonne Smeekes (67) uit Naarden te deel vanwege haar jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor Versa Welzijn Taalgroep, stichting Transplanteren Nu, stichting Nationaal Donor Monument, buurtcomité Fortlanden, GroenLinks Naarden-Bussum, Politiek Café Bussum en zangkoor SmartTease.
De heer Johan Vroegindeweij uit Bussum mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen vanwege zijn jarenlange en intensieve vrijwilligerswerk voor stichting Katholiek Montessori Onderwijs Bussum (KMS); Lutherse Gemeente, Hockey Club Naarden, stichting Bussum Op IJs en stichting Bussum Cultureel. Daarnaast heeft hij zich in de afgelopen acht jaar in zijn professionele loopbaan als directeur en bestuurder van Unita op uitmuntende wijze ingezet voor passend onderwijs voor kinderen die intensieve zorg of extra ondersteuning nodig hebben.
Hilversum
Een autoriteit binnen de Jiu Jitsu-wereld, dat is Bert van Haren (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), die volgens kenners de sport eigenhandig naar een hoger plan heeft getild. Met de sportschool die hij runt sinds 1983 met zijn echtgenote heeft hij al vele beoefenaars naar de wereldtop gebracht. Jarenlang was hij internationaal scheidsrechter en coach bij de Jiu Jitsu International Federation (JJIF). Als Nederlands bondscoach haalde hij bovendien maar liefst twintig individuele EK en WK-titel.
Nederlandse molens hebben veel te danken aan Peter de Moes (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau). In zijn werkende leven geluidstechnicus bij de NOS, richtte hij zich na zijn pensionering vol op het molenaarsvak. Eerst als vrijwilliger bij de ‘Westveense Molen’ in Woerdens Verlaat, die hij onderhield en zelf liet draaien, en later als bestuurslid van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars, waar hij er een van was. Daar werkte hij hard aan het behoud van het – met uitsterven bedreigde - molenaarsvak. Hij speelde een grote rol in het vastleggen van de geschiedenis, onder meer door het archiveren van foto’s en verhalen.
Internationaal en nationaal pleitbezorger van auteursrecht Paul Solleveld (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) werkte zijn hele carrière aan de belangen van de creatieve industrie. Aanvankelijk bij Buma-Stemra, en sinds 1991 bij de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) als directeur. Mede dankzij zijn inspanningen voerde Nederland in 1993 het ‘naburig recht’ in, waardoor uitvoerende musici en platenlabels muziekopnamen beter kunnen exploiteren. Ook was hij oprichter van de stichting Muziekids en organisator van de Battle of Schoolbands.
Pauline van Tol.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Hét gezicht van tennisvereniging HLTC Hoogerheide, dat is Paulina van Tol (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Als bestuurslid organiseert zij jaarlijks het negendaagse Open Toernooi Hoogerheide. En niet alleen zorgt ze voor het beheer van de clubgebouwen, ook springt ze zelf regelmatig bij. Zij kent iedereen en is bijna altijd aanwezig.
De focus van Martin Triebels (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) lag jarenlang op zijn echtgenote, Truus, voor wie hij onvermoeibaar mantelzorger was. Zoveel mogelijk uit het leven halen, en alle kennis en kunde toepassen om het leven van zijn echtgenote draaglijker te maken, dat was zijn doel. Na haar plotseling overlijden door corona nam hij het initiatief tot een jaarlijkse herdenking op 1 februari op begraafplaats Zuiderhof ‘Een avond vol licht’. Op deze avond worden alle mensen herdacht die in Hilversum zijn overleden in coronatijd.
Ruim tachtig pleegkinderen ving het echtpaar Marga en Martin Verheggen-Stax (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) op. Als gezinshuisouder van het Leger des Heils verzorgden zij jarenlang doorlopend zeker vier pleegkinderen, voor korte of langere tijd. Bij hen stond de deur altijd open. Daarnaast was Martin docent wis- en natuurkunde aan het A. Roland Holst College en hielp Marga jarenlang bij de kledingwinkel van het Leger des Heils.
Marian en Kees Verweij-de Lange.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Bij het unieke centraalwonenproject ‘De Wandelmeent’ waren Marian en Kees Verweij-de Lange een van de eerste bewoners. Al vanaf het begin, in 1977, zetten zij zich in voor het besturen van deze gemeenschap, via de Bewonersvereniging, maar ook voor het praktisch beheer van de tuinen, ondersteuning van medebewoners en de organisatie van sociale activiteiten.
Huizen
Bijna veertig jaar lang was mevrouw Els Kok-Dieben is 1980 tot 2019 voorzitter van Stichting Reanimatie Huizen en haar voorgangers. Aanvankelijk gaf zij reanimatiecursussen. Onder haar leiding groeide dat uit tot een organisatie, opgericht met medewerking van de Hartstichting werd in 2006 de Stichting Reanimatie Huizen opgericht. Bij de R.K. Geloofsgemeenschap Huizen was zij vele jaren actief, en nog steeds organiseert zij activiteiten voor ouderenorganisatie KBO/PCOB.
Jos Koot.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
De heer Jos Koot stond aan de wieg van basisschool De Springplank, als bestuurslid voor de stichting RK Onderwijs Huizen. Sport speelt een grote rol voor de heer Koot. Meer dan twintig jaar lang was hij scheidsrechter zaalvoetbal bij de KNVB; later voorzitter van de Wielertoerclub Huizen. Tussen 2018 en 2021 trainde hij de meiden van SV Huizen. Daarnaast vervulde hij heel wat bestuurstaken, waaronder voor de Kynologenclub Gooi- en Eemland (voor hondenliefhebbers), de commissie RAS (Recreanten Activiteiten Senioren) en sinds 2011 voor De Zonnebloem afdeling Huizen.
Al sinds 1984 leidt organist Marten Terwal de muzikale invulling bij de Protestantse Gemeente Huizen. Als dirigent/cantor, medezanger en solist is hij instrumenteel in de diensten van de Gemeente, die hij bovendien begeleidt op orgel. Van 2017 tot 2019 zat hij ook in de tentoonstellingsgroep van het Huizer Museum.
Onderwijs heeft de bijzondere interesse van de heer Robert de Vries. Als bestuurslid van het Erfgooiers College Huizen, als lid en voorzitter van de medezeggenschapsraad (MR) van PCBS De Ark, of in diezelfde rol bij schoolvereniging VPCBO Ichthus Huizen. Hij is scriba (secretaris) van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Huizen en was in het verleden ook schrijver van de Weekbrief. Van 1996 tot 2002 en van 2014 tot 2020 was de heer De Vries penningmeester van het CDA Huizen, zoals hij in het verleden ook betrokken was bij het CDA Amstelveen.
Wie medische hulp nodig heeft op het water, kan rekening op de Hulp Organisatie Gooi en Eemmeer (H.O.G.E.), waar de heer Henk Wijga sinds 1980 voorzitter van is. Sinds 1990 geeft hij met zijn bedrijf financiële steun aan H.O.G.E.. Door zijn initiatief bij het hoofdkantoor KNRM en het Kustwachtcentrum heeft Huizen een KNRM-station gekregen. In de weekenden is hij zelf ook te vinden op patrouille. Mede dankzij zijn inzet zijn heel wat mensen en dieren in nood op het water gered.
Laren
Evert Douwes© Studio Kastermans/Henk Heijnen
’Een ware verbinder’ is de heer Evert Douwes (Ridder in de Orde van Oranje Nassau), die met de door hem opgerichte Ingeborg Douwes Stichting fondsen en middelen werft voor hulp aan kankerpatiënten en hun families. Al sinds de oprichting in 2000 zet deze stichting zich in voor psychosociale en oncologische ondersteuning voor kankerpatiënten. Zo biedt de Ingeborg Douwes Stichting psychosociale (na)zorg in een eigen Centrum. De heer Douwes wordt omschreven als een fantastische organisator en een inspirator voor velen.
Kindergeneesmiddelen zijn een belangrijk thema voor mevrouw Emeliet van Gool-van Putten (Ridder in de Orde van Oranje Nassau). Voor medicijnen voor kinderen met kanker richtte zij mede de stichting Go4Children op, die twintig jaar lang onderzoek financierde. Haar Stichting Kiddy Goodpills richt zich op de juiste medicatie voor kinderen in het algemeen. Ook cultuur heeft altijd haar aandacht, zoals bij haar werk voor de Stichting Laren Klassiek, 500 jaar Johanneskerk en in bij inzet voor jonge kunstenaars.
Met hart en ziel zette de heer Willem Jongma (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) zich in om mensen met een beperking meer levensgeluk te bieden. Ruim twintig jaar was hij daarom voorzitter van de stichting Fonds Ondersteuning Cliënten Reinaerde, die extra uitjes en activiteiten financiert voor mensen met een beperking. Met de stichting PUM, die armoede wil bestrijden en duurzame ontwikkeling stimuleert, voerde hij bovendien missies uit in Colombia, Bolivia, Bangladesh en Indonesië. In zijn werkende leven bekleedde hij meerdere leidinggevende functies, onder meer als voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Dennendal.
Soest
De Soester gedecoreerden brengen een gezamenlijke toost uit.© Caspar Huurdeman
Pleegouder, docent, ouderling en bestuurlid. In zijn werkzame leven was hij docent, onder andere aan het Griftland College, maar meer dan dertig jaar lang bood K. de Waard ook aan tientallen pleegkinderen voor korte of langere tijd een warme, veilige plek om op te groeien. Daarnaast was hij actief als ouderling bij de Protestante Gemeente, onder meer als voorzitter van de Kerkenraad, instrumenteel in het behoud van Cultureel Centrum C-drie (nu Idea) in de jaren negentig en lid van de Rotary. De heer De Waard is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Wie aan reeën denkt, denkt in Soest aan oud-politieambtenaar A.A. van Galen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Al meer dan vijftig jaar staat hij letterlijk dag en nacht klaar voor gewonde reeën en verweesde reekalfjes. Liefdevol vangt hij de diertjes op, verzorgt ze en zet ze weer uit. Sinds 1996 doet hij dat onder de koepel van Stichting Reeënopvang Nederland. Ook werkt hij met Stichting Valwild Nederland, die ingeschakeld wordt na een aanrijding met een ree, en voor Vereniging Het Ree. Vanwege zijn enome kennis van de natuur houdt hij bovendien sinds 1994 toezicht op onder andere de bossen en landgoederen bij Hees, Op Hees en in Soestduinen.
Op mevrouw A.A. Hilhorst (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) doet nooit iemand tevergeefs een beroep. Tot aan haar pensionering werkte mevrouw Hilhorst als operatiekamerassistente in Meander Medisch Centrum. Sinds zo’n twintig jaar zet zij die medische kennis in voor de Katholieke Bond van Ouderen Soest-Soesterberg: op dagtochten en meerdaagse reizen reist zij mee als verpleegkundige. Ook ontmoetingscentrum de Klarinet van de SWOS en de Rooms-Katholieke parochies kunnen altijd op haar rekenen. Zowel voor besturen, als gewoon om een boodschap te doen of iemand naar het ziekenhuis te rijden. Een echte allround vrijwilliger, die altijd klaarstaat voor anderen, en daarom dit jaar een lintje krijgt.
Zouden de Volksspelen er zijn geweest zonder de heer G.W. Kok (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)? Als actief lid van het Groot Gaesbeeker Gilde en de organisatie van de Gildefeesten sinds 1978, organiseerde hij in 1988 de Volksspelen, een spektakel dat is uitgegroeid tot vaste waarde bij de Gildefeesten. Als penningmeester van stichtingen als Landjuweel en Stichting 975 Jaar Soest, stond hij ook altijd klaar om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Voor Stichting de Zonnebloem regelde hij jarenlang vervoer; met Habitat for Humanity droeg hij letterlijk een steentje bij aan hun bouwprojecten in ontwikkelingslanden. Voordat hij in 2010 met pensioen ging was hij de heer Kok financieel directeur van Kemetyl, voorheen Procar.
Praktisch en doelgericht, dat kenmerkt mevrouw D.R.M. Veul (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Als zij zich sterk maakt voor de beste zorg voor de bewoners van Verpleeghuis Mariënburg, actief is voor Soroptimisten Zeist of als taalcoach werkt om migranten wegwijs te maken in de Nederlandse taal. Jarenlang gidste mevrouw Veul niet alleen leerlingen in haar werk als docent klassieke talen, maar ook bezoeker van Paleis Soestdijk, waar zij rondleidingen gaf. Vanwege haar grote sociale betrokkenheid en hulpvaardigheid is zij zeer geliefd, en dat zowel in Soest als in Portugal.
Stichtse Vecht
Ruim twintig jaar was de heer J. van Geffen uit Tienhoven (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voorzitter van de landelijke stichting Onderwijs Groenvoorziening/Vereniging Hoveniers en Groenvoorziening Brancheopleiding (VHG), een vrijwilligersfunctie in het verlengde van zijn baan als zelfstandig hovenier. Ook zette hij zich in voor WorldSkills Nederland en Museum Vredegoed in Tienhoven.
De heer F.H. van Bergen uit Nigtevecht (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) ontving zijn onderscheiding vooral vanwege zijn bestuursfuncties bij de Vereniging Woonarkbewoners Gooi- en Vechtstreek. Daarnaast was hij vrijwilliger bij het Kromhoutmuseum in Amsterdam en trainer van Vereniging Schaatstrainingsgroep Zaanstreek.
Dit jaar viert mevrouw G.J. van Dodewaard-van Mourik uit Loenen aan de Vecht (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) haar 25-jarig jubileum als vrijwilliger bij de bibliotheek in Loenen aan de Vecht. Ook De Zonnebloem, afdeling Loenen aan de Vecht, kon van 1996 tot 2009 op haar rekenen. Verder zet zij zich in voor de koffieochtend bij zorgcentrum ’t Kampje en de maandelijkse maaltijd voor alleenstaanden Aan Tafel.
Mevrouw E. Hofkes-Krans (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) is sinds 2003 actief als vrijwilliger en initiatiefnemer van de vele evenementen voor bewoners die in Nieuwersluis worden georganiseerd. Verder is zij hoofdredacteur van de dorpskrant ’t Nieuwersluiszertje, heeft zij een minibieb opgezet in fort Nieuwersluis en beheert zij de dorps WhatsApp-groep.
Mevrouw J.W.J. Kalule-Dusseldorp (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) is werd vooral onderscheiden voor haar langdurige vrijwilligerswerkzaamheden voor kerk en samenleving in Nigtevecht en Oeganda. Zij was verder onder meer secretaris van het schoolbestuur van christelijke basisschool De Flambouw.
Al meer dan dertig jaar zet de heer A. Kroon (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) zich in voor kerk en samenleving in Loenen aan de Vecht. In al die jaren was en is hij een actief lid van de kerkenraad van de Hervormde gemeente. Behalve met bestuurlijke taken houdt hij zich bezig met jeugdwerk en is hij een vaste vrijwilliger voor de oudste leeftijdsgroep tijdens de Vakantie Bijbel Week.
Het echtpaar G. van Lindenberg en C. van Lindenberg-van der Vaart heeft zich ingezet voor kerk en samenleving in Loenen aan de Vecht. De heer van Lindenberg vervulde verschilende functies binnen de Hervormde Gemeente. Van 1998 tot 2006 heeft hij samen met zijn echtgenote iedere twee weken weekendpleegzorg verzorgd voor SGJ Jeugdzorg (nu: Timon) voor kinderen en jongeren om de thuissituatie te ontlasten. Vanaf 2010 is hij chauffeur voor de landelijke evangelisatiestichting Naar House en de Voedselbank ‘Hoop voor Morgen’ in Amsterdam. Mevrouw Van Lindenberg-van der Vaart was onder meer lid van de ouderraad en de medezeggenschapsraad van basisschool Het Fundament (nu: Podium). Sinds 1990 is zij vrijwilliger en coördinator van de Nederlandse Patiëntenvereniging, afdeling Vecht en Angstel en sinds 1991 vrijwilliger bij de Hervormde gemeente.
De broers G.A. en J. Schalij uit Breukelen (beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau) hebben ook een onderscheiding gekregen. Zij leveren al decennia een belangrijke bijdrage aan het reilen en zeilen van de, door hun vader in 1951 opgerichte, Manege Gunterstein. In 1964 brandde de manege af. De broers hebben daarna geholpen met de wederopbouw. Zonder de inzet van de twee broers Schalij zou manege Gunsterstein niet zo succesvol zijn.
Weesp
Bart Slokker (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) zet zich al ruim 50 jaar in als actief vrijwilliger in het verenigingsleven in Weesp. Hij begon als zesjarige voetballer bij W.F.C. Rapiditas, de club die later mede dankzij zijn voortrekkersrol in 2003 is gefuseerd tot een nieuwe voetbalclub: FC Weesp. Bij W.F.C. Rapiditas en FC Weesp was en is de heer Slokker wekelijks te vinden als drijvende kracht achter het onderhouden van de materialen op de sportaccommodatie.
Mevrouw Hooijer-van Lindenberg (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) is vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Weesp Driemond. Vanaf 1989 is ze begeleider bij activiteiten bij Vivium, locatie Oversingel. Zij helpt ondanks haar hoge leeftijd - ze is nu bijna 92 - wekelijks bij de bingo tot corona uitbrak.
Wijdemeren
Al sinds de jaren negentig zet W.G Middelman (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) zich in voor palliatieve zorg en terminale patiënten. Allereerst als bestuurder van Roparun, een hardloopevenement dat geld ophaalt voor palliatieve zorg voor kankerpatiënten, en later met de door hem opgerichte stichting ZoalsJan. Daarmee haalde hij al meer dan een miljoen op voor ALS-patiënten. Toen de heer Middelman in 2018 te horen kreeg dat zijn echtgenote een zeldzame vorm van beenmergkanker had, besloot hij om een platform op te zetten voor uitbehandelde patiënten. Daaruit vloeide Teamuitbehandeld.nl. Dat alles deed hij altijd op buitengewoon enthousiasmerende wijze, waarbij hij erin slaagde om vele belanghebbenden te verenigen.
A.M.E. Baar.© margot brakel fotografie
Voor jaren van betrokkenheid krijgt A.M.E. Baar (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) dit jaar een lintje opgespeld. Zo is zij secretaris van de Historische Kring Nederhorst den Berg, waar zij al sinds 1988 actief is. Voor De Kring, die op dit moment ruim vijfhonderd leden telt, organiseert zij lezingen en excursies en houdt ze het archief bij. Daarnaast is mevrouw Baar vrijwilliger bij Stichting Oudhollandse Waterlinie, die de waterlinie op de kaart zet. Zij organiseert onder meer voor de stichting culturele evenementen, zoals de Prinsenconcerten en festivals. Een zeer actieve en betrokken inwoner van Wijdemeren, die zich al tientallen jaren inzet voor de gemeenschap.