Als Jeremy zich aan een vrouw geeft, blijft hij altijd met lege handen achter | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Jeremy gelooft dat de liefde niet voor hem is weggelegd.

Jeremy is cynisch als het om de liefde gaat. Een hoop gedweep om iets dat uiteindelijk alleen maar pijn gaat doen. „Het heeft gewoon geen zin. Altijd als ik me aan een vrouw geef, blijf ik met lege handen achter. Een beetje alsof je een kind een puppy geeft en zegt: ’Hier. Is leuk voor je. Maar over 12 jaar gaat-ie dood.’

Misschien heb ik het wel nooit echt begrepen. Toen ik een jaar of vijftien was, kregen al mijn vrienden vriendinnetjes. Ik ook wel, maar ik herinner me niet echt dat ik verliefd was. Ik vond meisjes mooi en sexy, maar ook een hoop gedoe. Je moest dingen doen die ik niet uit mezelf deed. Vrienden, die ik altijd als redelijk nuchter en enigszins rebels had gezien, deden ineens van die kwijldingen. Valentijnskaarten, kettinkjes met hun naam erin gegraveerd, meisjes ophalen met de fiets. Blijkbaar gingen de meiden er heel goed op. Soms verdacht ik die gasten ervan dat ze het alleen maar deden om in slipjes te komen, maar sommige hadden echt serieus verkering. Dat doe je niet als je iemand niet leuk vindt.

Meisjes vonden mij niet attent genoeg. Ik deed die kwijldingen nooit. Het kwam niet in me op. Ik vergat wanneer we ’ons jubileum’ hadden - twee maanden verkering - en zei nooit uit mezelf dat ze er mooi uit zag. Blijkbaar moest dat. Ik snap het ergens wel hoor, maar het zit niet in me. Dan maakte zo’n meisje het uit en vond ik het niet eens zo heel erg.

Ik was al dik in de twintig toen ik voor het eerst wel echt verliefd werd. Op Mary. Ze was tweedejaars en ik had als vierdejaars een bijbaantje als groepsleider. Ze was mooi en sexy, zoals ik al zo vaak in meisjes had gezien. Maar ze was zo veel meer dan dat. Ze was slim en kwam met intelligente vragen en inzichten. Ze was een beetje grof soms. Dat vond ik leuk. Niet zo’n meisje-meisje. Ik merkte dat ik graag naar haar keek als ze met haar vriendinnen stond te kletsen. En ze kon zo mooi in één snelle beweging een knot in haar haar draaien. Dat soort dingen zie je dus alleen als je verliefd bent. En om eerlijk te zijn is het alleen maar verstorend. Je ziet het grote geheel niet meer. Je blik vertroebelt.

Op een feest besloot ik te doen wat ik nooit deed en attent te zijn. Ik bood haar een biertje aan en zei dat ze er mooi uit zag. Ze knipperde even met haar ogen en begon te lachen. ’Oh, dankjewel. Wat aardig dat je dat zegt.’ Het bracht me meteen aan het twijfelen. Hoe vatte ze het op? Het klonk zo vriendschappelijk. Ik heb de hele avond in haar buurt gehangen en naar haar gekeken. Tot ze weg ging met een of andere Snelle Jelle van de HEAO. Dat was denk ik mijn eerste liefdesverdriet.

Ik werd er wel beter in hoor. Heb vriendinnen gehad en ben een paar keer verliefd geweest. Maar uiteindelijk was het óf toch niks óf ik werd keihard op mijn hart gestampt. Ik ben een paar keer verschrikkelijk gekwetst. Eén vrouw ging vreemd, een ander maakte het van de een op de andere dag uit. Ik kreeg dezelfde verwijten als ik altijd al kreeg. Niet attent genoeg. Niet genoeg initiatief. Ik moest de hele tijd bevestigen wat voor mij vanzelfsprekend was. Ik was met haar. Als ik haar niet héél tof zou vinden, zou ik dat niet zijn. Voor mij was een relatie dat je samen leuke dingen doet en met elkaar naar bed gaat. Maar dat was nooit genoeg.

Ik heb geprobeerd meer de man te zijn die vrouwen willen dat ik ben. Ik zette jubilea in mijn agenda en riep hoe mooi ze eruit zagen. Ik hield dat echt wel even vol hoor, maar het klopt helemaal niet met wie ik echt ben. Na de laatste relatie besloot ik het gewoon niet meer te doen. Het loopt toch uit op wederzijdse teleurstelling. Kom ik ooit een vrouw tegen die genoegen neemt met de hork die ik blijkbaar ben, dan is ze welkom. Maar ik geloof eigenlijk niet dat het voor me is weggelegd.”

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.