Alkmaar neemt 150 asielzoekers over uit Ter Apel

ANP Producties | Bron: ANP
Alkmaar

Ongeveer 150 asielzoekers vertrekken vanuit de overvolle opvang in Ter Apel naar Alkmaar. Daar kunnen ze een week lang worden opgevangen in het Sportpaleis. Dat hebben de gemeente Alkmaar en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aangekondigd.

De eerste vijftig asielzoekers komen woensdag aan. Op donderdag en op vrijdag komen er twee even grote groepen. Waar ze na de week naartoe gaan, is aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), aldus de veiligheidsregio.

Het Alkmaarse Sportpaleis is momenteel een centraal aanmeldpunt (doorstroomlocatie) voor vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit de sporthal gaan ze naar langdurige opvangplekken. De gemeente Alkmaar verwacht dat de locatie voorlopig minder nodig is voor die groep "gezien de inzet die reeds is gepleegd op de huisvesting van Oekraïners in Noord-Holland Noord".

Volgens de projectleider van het Knooppunt Coördinatie en Informatie Oekraïne, dat onder meer zorgt voor de spreiding van Oekraïense vluchtelingen over het land, maken op dit moment meer veiligheidsregio's plek voor asielzoekers. De regio's vangen dan asielzoekers op bij locaties die beschikbaar waren gemaakt voor mensen uit Oekraïne. Om welke regio's het gaat en hoeveel er nog plek gaan maken, kan hij niet zeggen.

Het vrijmaken van opvangplekken voor asielzoekers gebeurt volgens hem "mondjesmaat", maar het is wel een van de redenen dat het aantal opvangplekken voor Oekraïners wat kan afnemen. Afgelopen week is het aantal plekken gedaald dat veiligheidsregio's beschikbaar hebben voor Oekraïners.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.