Bart Krol opnieuw als formateur aan de slag in Bunschoten; voortzetting huidige coalitie is het doel. ’Gebruskeerde’ ChristenUnie moet toekijken

Bart Krol in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Utrecht.© provincie Utrecht

Eddie de Paepe
Bunschoten

De volgende stap in de collegevorming is gezet: burgemeester Melis van de Groep heeft Bart Krol benoemd tot formateur.

De ChristenUnie kreeg bij de raadsverkiezingen bijna een derde van de aantal uitgebrachte stemmen. Die 3167 stemmen waren goed voor zes zetels, waarmee de CU als grootste partij uit de bus kwam. De huidige coalitie van VVD (4 zetels), CDA (4), SGP (3) en CAP (2) houdt de partij echter opnieuw buiten de deur.

Dit tot verontwaardiging van Gert-Jan Segers. ’Zonder één inhoudelijk gesprek duwen de lokale VVD, CDA, SGP en CAP een derde van de Bunschoters opzij bij de vorming van het bestuur van hun dorp’, twitterde het landelijke CU-kopstuk. ’CristenUnie Bunschoten is met afstand de grootste partij, wordt gebruuskeerd en blijft toch constructief. Respect!’

Constructief

Aan de burgemeester hadden VVD, CDA, SGP en CAP gemeld dat zij het belangrijk vinden om te bekijken of de ’constructieve samenwerking die de huidige coalitie kenmerkt’ kan worden voortgezet. Op verzoek van de vier fracties heeft Van de Groep nu Bart Krol benoemd tot formateur. Hij heeft de opdracht om een nieuw college op de dezelfde leest als het oude te schoeien.

Krol, oud-gedeputeerde in de provincie Utrecht, was ook al formateur bij de vorming van het huidige college in 2019. De komende tijd spreken de vier partijen onder zijn voorzitterschap verder over een coalitieakkoord voor de komende vier jaar. De kans is levensgroot dat de ChristenUnie in Bunschoten opnieuw tot de oppositiebankjes wordt veroordeeld.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.