Anke dácht te weten wat liefde was. Tot ze Phillip leerde kennen | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Phillip weet Anke de veiligheid te geven uit haar schulp te kruipen.

Anke is 63. Ze dácht te weten wat liefde was. Tot ze Phillip leerde kennen. „Ik heb dit nog nooit gevoeld. Het lijkt wel of er allemaal deuren in me opengaan.

Phillip is werkelijk een wervelwind. Energiek, enthousiast en hij gooit alles overhoop. Wel op de goede manier hoor. Maar mijn leven staat wel op zijn kop. Ik ben getrouwd met mijn eerste vriendje. Hans was een goede vent. Ik heb zielsveel van hem gehouden en zal dat blijven doen. Maar echt spetteren heeft het nooit gedaan. Niet dat ik dat erg vond. We genoten van het leven zoals het was en hadden er eigenlijk weinig benul van wat er nog meer mogelijk kon zijn. Nooit heb ik naar iets anders verlangd en nooit heb ik naar een andere persoon verlangd.

Hans is vijf jaar geleden overleden. Veel te jong. We hebben altijd gezegd dat we samen héél oud zouden worden en dan het liefst op dezelfde dag uit zouden stappen. Klaar. Hoefde geen van ons alleen achter te blijven. Natuurlijk loopt het nooit zo, maar samen de 80 halen, was toch wel leuk geweest. Hoe dan ook, ik ben dankbaar voor alle jaren en de liefde die ik van hem heb gekregen.

Na de eerste periode van rouw, ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen weg. Hans en ik deden zowat alles samen. Nu zat ik alleen thuis en had eigenlijk weinig dat ik in mijn eentje wilde ondernemen. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen in een verzorgingshuis en heb me aangesloten bij een koor. In dat koor zat Phillip.

Hij heeft een prachtige stem. Ook als hij praat. Zo’n heel diep, warm timbre. Steeds als ik hem hoorde, voelde ik me blij worden. Zeker twee jaar was het niet meer dan dat. We zagen elkaar op het koor, zeiden elkaar gedag, maakten soms een praatje, maar niets anders. Ik ben eigenlijk best verlegen. Introvert zou het woord ervoor zijn, maar ik ben iemand die met haar 63 jaar gewoon helemaal dicht kan klappen en gaan blozen als iemand haar aanspreekt. Iemand uit mezelf aanspreken, zal ik dan ook niet snel doen.

Op een zondagmiddag zouden we optreden in het verzorgingshuis waar ik ook vrijwilligerswerk deed. Ik was er al ruim voordat de rest van het koor kwam. Phillip was de eerstvolgende. Tja, toen moesten we wel praten. Hij was heel erg geïnteresseerd in wat ik daar deed en vroeg bijna schaamteloos door, ook over Hans. Het was niet vervelend, ik kon me gewoon niet voorstellen dat je zomaar naar mensen hun privéleven vraagt. Toen de anderen binnenkwamen, sloten we het gesprek af. Hij legde even vlug een hand op mijn bovenarm. ’Fijn je eindelijk eens te spreken.’

Ik heb mijn hoofd gebroken op dat zinnetje. Eindelijk? Had hij al veel eerder met me willen praten? Waarom?! Ik vond het ook meteen ontzettend stom van mezelf. Ik maakte er vast te veel van.

De week erop, kwam hij in de pauze naar me toe en vroeg me of ik het leuk zou vinden nog eens met elkaar te praten. Ik heb niet eens echt ja of nee gezegd. Wist niet wat ik moest. Maar later thuis heb ik mezelf vermanend toegesproken. ’Mens, ga een keer wat leuks doen.’ Toen heb ik hem een WhatsApp bericht gestuurd. ’Kun je dinsdag?’

Sinds die dinsdag nu ruim twee jaar geleden is er heel veel gebeurd. Phillip en ik spraken steeds vaker af. Eerst voor koffie. Later nam hij me mee naar musea en uit eten. We zijn samen een paar keer wezen zeilen. Iets wat ik nog nooit gedaan had. Uiteindelijk zijn we samen op vakantie gegaan. Op mijn verzoek ieder op een eigen kamer. Daar, in Zagreb, heeft hij me voor het eerst gekust. De laatste drie nachten hebben we op dezelfde kamer doorgebracht.

Soms weet ik nog steeds niet wat me gebeurt. Deze man beleeft de liefde zo anders dan Hans dat deed en dat geldt daardoor ook voor mij. Er komen dingen in me boven die ik van mezelf niet herken. Ik durf van alles en het is ontzettend bevrijdend. Phillip weet me de veiligheid te geven uit mijn schulp te kruipen. Nooit gedacht dat het daarbuiten zo leuk kon zijn.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.