Noodopvang voor 200 asielzoekers in Soesterberg met heel veel spoed gebouwd om druk op Ter Apel te ontlasten: ’We moeten bijspringen’

In de stad Utrecht is het voormalige pand van Holland Casino ook al geschikt gemaakt voor noodopvang van asielzoekers.© archieffoto ANP

Eric Lorier
Soesterberg

Het COA vangt op Kamp van Zeist in Soesterberg nog deze maand tweehonderd asielzoekers op in prefab-paviljoens die nu razendsnel gebouwd moeten gaan worden. De noodopvang is vooruitlopend op het echte azc dat dit najaar open gaat op Kamp van Zeist. De nood in het opvangcentrum in Ter Apel is echter zo groot dat daar niet meer op kan worden gewacht.

Burgemeester Rob Metz van Soest toont bij voorbaat al begrip voor eventuele negatieve reacties vanuit Soesterberg, maar vindt ook dat Soest in actie moet komen en moet helpen. ,,We begrijpen dat we inwoners hiermee overvallen. Maar de humanitaire situatie in Ter Apel maakt dat we ook hier en op andere plaatsen in onze regio moeten bijspringen. We doen de uitwerking in goed overleg. We houden contact met onze inwoners en weten dat er naast zorgen ook een grote bereidheid is bij de opvang van vluchtelingen. We gaan samen deze mensen een veilige plek bieden.”

Prefab-paviljoens

De prefab-paviljoens die nu uit de grond gestampt worden zouden er al over ruim twee weken klaar en bewoonbaar moeten zijn. Ze komen bij de plek van de voormalige supermarkt op het terrein van Kamp van Zeist. De opening van de noodopvang staat gepland op 28 april. De gemeente Soest heeft inmiddels een website opgetuigd met informatie over de vluchtelingenopvang. Buurgemeente Zeist heeft een vergelijkbare website.

Kamp van Zeist valt onder gemeente Zeist, maar grenst aan het dorp Soesterberg dat onder de gemeente Soest valt. Zeist en Soest trekken daarom gezamenlijk op met de opvang van vluchtelingen op het voormalige defensieterrein. In 2015 en 2017 zijn er eerder azc’s geweest op Kamp van Zeist. Volgens de officiële instanties is dit destijds vrijwel zonder overlast gebeurd, maar inwoners van Soesterberg lieten tijdens een informatieavond eerder dit jaar over de komst van het nieuwe azc echter weten dat er wel degelijk overlast was of is gevoeld.

Permanent azc

De noodopvang van tweehonderd vluchtelingen waar nu in allerijl aan wordt gewerkt loopt vooruit op het nieuwe azc dat in september of oktober open gaat. Het COA wilde oorspronkelijk zevenhonderd vluchtelingen op Kamp van Zeist opvangen. Onder druk van de bevolking van Soesterberg en de gemeente Soest is dit teruggeschroefd tot maximaal vierhonderd voor maximaal vijf jaar. Het dorp Soesterberg heeft ongeveer 7.000 inwoners. Zevenhonderd vluchtelingen werd buiten proporties gevonden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.