Vluchtgezin kan door oplopende spanningen weer van voren af aan beginnen | commentaar

Aankomst van een nieuwe groep Oekraïense vluchteling op Amsterdam Centraal.© Foto ANP

Yvo Grote

De EU gaat de stroom Oekraïense vluchtelingen beter coördineren, zo hebben de lidstaten dinsdag afgesproken. Bedoeld om ontheemde vrouwen en kinderen beter tegen mensenhandel en andere gruwelen te beschermen. Meer controle en toezicht is ook hard nodig voor een ander opvangprobleem: oplopende spanningen tussen gastgezin en gasten.

De particuliere opvang vertoont al haarscheuren. De Brabantse regio ziet een groeiend aantal Oekraïners die hun eerste opvangadres verlaten, en niet alleen daar. Na een paar weken op elkaars lip tolereren gastgevers en gasten elkaar niet meer en kunnen ze niet langer onder een dak verblijven. Omdat het uitzicht op een spoedig einde van de oorlog in Oekraïne en een vreedzame terugkeer van vluchtelingen ontbreekt, bestaat het bange vermoeden dat we nog aan het begin van een tendens staan.

De animo om in een vlaag van hulpvaardigheid de verdrukte medemens te omarmen was massaal kort na het uitbreken van de oorlog. Vanuit een humane drang om noodhulp te bieden, maar het huisvesten van Oekraïners kan niet als noodhulp beschouwd worden. Het is hulp voor onbepaalde tijd geworden, en niet alle gastgezinnen zullen zich dat in hun barmhartigheid gerealiseerd hebben of hebben dat aspect misschien wel verdrongen.

Het samenleven met vreemdelingen (veelal getraumatiseerd) met al even afwijkende leefgewoonten drukt flink zwaarder dan de kerstdagen zien te overleven met familie. De ruimte in je hoofd is minstens zo bepalend als de ruimte in je huis. Worden elkaars eigenaardigheden in het begin nog beleefd weggelachen, gaandeweg lukt dat steeds minder en als een verhelderend gesprek niet werkt, kan het omslaan in onherroepelijke ergernis en frustratie. Niet dat het iemand direct te verwijten valt, maar het vluchtgezin staat op straat en kan weer van voren af aan beginnen.

Bij hoeveel opvangadressen zulke binnenbranden smeulen is onbekend. Er is zelfs geen enkel zicht op hoeveel particulieren eigenlijk onderdak bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Een betere coördinatie en begeleiding zijn daarom noodzaak om de nobele particuliere opvang leefbaar te houden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.