Vaccinatieadvies van de Gezondheidsraad wordt in de wind geslagen. Logisch, we zijn toch klaar met corona? | commentaar

Een tweede booster halen, waarom zou je nog?© Foto ANP

Yvo Grote

Twee jaar lang werd er telkens benauwd naar uitgekeken. Wat hing ons nu weer boven het hoofd om het gevreesde coronavirus te temperen? De Gezondheidsraad kwam dan met een advies, en dat bood vaak de flinterdunne hoop waaraan we ons allemaal vastklampten. Vrijdag kwam de Gezondheidsraad opnieuw met een boodschap, maar niemand die er nog naar taalt.

We zijn in de post-coronafase beland, definitief. De beschermingsmaatregelen zijn sinds vorige week van de baan en alle ongemakken hebben we van ons afgeschud. Zeker, er komen elke dag duizenden nieuwe besmettingsgevallen bij en in de ziekenhuizen lagen nog zo’n tweeduizend covidpatiënten, een aantal dat kortgeleden nog schrik aanjoeg en dan aanleiding gaf voor meer ingrepen om de samenleving en vooral de omvallende zorg te beschermen. Maar deze voorheen alarmerende coronastatistieken horen we in het post-coronatijdperk schouderophalend aan; we laten ons niet meer op de kast jagen en zeker niet onze herwonnen vrijheid verstoren.

Ook de overheid heeft het strijdperk tegen het virus geheel verlaten. Er zijn geen maatregelen meer om op toe te zien, de massaal bekeken persconferenties zijn van de buis en van het RIVM van BN’er Jaap van Dissel wordt weinig nog vernomen. Vorige week sloot het kabinet zelf de duistere episode af door te benadrukken dat iedereen weer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gezondheid.

Ho, maar wacht even, alleen de Gezondheidsraad is dus nog niet klaar met corona en het geven van advies. Voor wie het gemist heeft: zestigplussers kunnen vanaf zaterdag maar beter nog een vierde prik halen. In de vaccinatiestraten bleef het afgelopen weekeinde echter opvallend stil, en ook voor de komende dagen bestaat geen vrees voor wachtrijen. De zestigplussers hadden met dat mooie weer wel wat anders te doen. Net als de generatie boven hun die het eerder al massaal liet afweten om nog een laatste booster tot zich te nemen. Waarom zou je ook, we zijn toch klaar met corona?

Aan de adviezen van de Gezondheidsraad wordt nauwelijks nog waarde gehecht en dat is logisch. ’De coronapandemie is ten einde, maar laat u zich vooral nog vaccineren’ is geen heldere boodschap die mensen in beweging brengt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.