Knuffels, paasbroden en een concert; Jong en oud massaal in actie voor Oekraïne

De knuffels vormen een flinke berg op het hoofdkantoor van Koningskinderen in Bussum.© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Van onze verslaggevers
Bussum, Baarn

In de hele regio zetten inwoners - jong en oud - zich in voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Een greep uit alle initiatieven en acties.

Knuffels voor Oekraïne

Honderden knuffels verzamelde kinderopvangorganisatie Koningskinderen de afgelopen twee weken voor Oekraïne. Vrijdagmiddag werden ze overhandigd aan Stichting Kinderen in Nood (SKN) uit Bussum. ,,We ontdekten dat een medewerkster de kleindochter is van de oprichters van Stichting Kinderen in Nood. Via haar hebben we gevraagd waar nog behoefte aan was. Dat bleken knuffels te zijn”, vertelt Nienke Kruijt van Koningskinderen. Vorige week maandag startte de actie met in iedere vestiging een blauw-geel aangekleed bord met de tekst ’knuffels voor Oekraïne’. Veel kinderen zochten een exemplaar uit om weg te geven uit hun eigen knuffelcollectie. Anderen kochten gloednieuwe pluizige beestjes, waar de kaartjes nog aan zitten. Samen vormen ze vrijdag een flinke berg op het hoofdkantoor van Koningskinderen in Bussum. Medewerkster Sanne Hilhorst nam de knuffels dankbaar in ontvangst samen met haar moeder en oma. Drie generaties die (nog steeds) actief zijn voor de hulporganisatie.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Lions Club Gooiland in actie met paasbrood en tulpen

Lions Club Gooiland houdt net als ieder jaar een paasactie met paasbroden en paastulpen voor het goede doel. Dit keer gaat 25 procent van de opbrengst van ieder paasbrood van banketbakkerij Olsthoorn (10,95) en elke bos tulpen van de Antieke Vaas (7,50) naar een lokaal Blaricums initiatief: de opvang van 22 vluchtelingen. Deze mensen zijn op particulier initiatief opgehaald bij de Oekraïens-Poolse grens en ondergebracht in drie leegstaande huizen. Dankzij inzamelingsacties zijn de panden volledig ingericht, van meubels tot kleding. Initiatiefneemster Nicoline Franken: „Het zijn hele bescheiden mensen. Ze vinden zichzelf niet zielig en willen graag bijdragen, maar zijn ernstig getraumatiseerd. We zijn nu op zoek naar werk en scholing voor deze mensen. In de tussentijd is het belangrijk dat zij iets van een normaal leven kunnen oppakken.”

Met de opbrengst van de paasactie van de Lions Club Gooiland kunnen de vluchtelingen boodschappen doen, en maaltijden koken, zoals ze zelf gewend zijn. De broden en tulpen worden thuis bezorgd (de bezorgkosten van 2 euro gaan ook direct naar het goede doel). Let op: de bestelling moet binnen zijn voor 8 april. Doneren via de Lions Club Gooiland kan ook. Alle info: lcgooiland.nl/paasactie-2022

Ook Rotary draagt steentje bij

Rotary Soestdijk houdt zaterdag 18 juni het Fietsfestijn Parade & Paltz ten bate van hulp aan Oekraïne Deelnemers kunnen kiezenuit starten bij de Parade in Baarn (tegenover paleis Soestdijk) of starten bij Landgoed De Paltz in Soest (naast vliegbasis Soesterberg). Het is de bedoeling dat met dit evenement een mooi bedrag wordt opgehaald t.b.v. de landelijke actie ‘Rotary Helpt Oekraïne’. Als eerste aanzet is er vanuit de club al een bedrag van 2.500 euro ter beschikking gesteld. De club hoopt met de opbrengst van het evenement in juni met name de Oekraïense vluchtelingen in Baarn en Soest te kunnen ondersteunen.

Opbrengst speurtocht Van der Brugghenschool voor Oekraïne

De van der BrugghenSchool in Huizen is bezig met het project 'Verre wereldreizen'. Twee weken lang werkt de hele school aan dit thema. De afsluiting is op vrijdag 1 april met een speurtocht door de school. Alle gezinnen van de school zijn hierbij van harte welkom. Iedereen die mee wil doen kan - tegen een vrijwillige bijdrage - een kaart kopen voor de speurtocht. Met deze kaart in de hand maken ouders, kinderen en andere belangstellenden een rondgang door de school en bekijken ze in elke klas de tentoonstelling. De opbrengst van de verkochte kaarten is voor Oekraïne.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Oekraiense pianiste Anna Fedorova (rechts) was eerder deze maand ook betrokken bij een benefiet in het Concertgebouw.© foto ANP

Topmusici houden benefiet in Baarn

Het Baarnse theater De Speeldoos biedt woensdagavond 13 april onderdak aan een grote benefietavond met als titel Omarm Oekraïne. Topmusici uit zowel Oekraïne als Rusland, onder wie onder meer de Russische violiste Anastasia Kozlova en de Oekraïense pianiste Anna Fedorova, staan die avond eenmalig met elkaar op het podium. Ook enkele pas recent naar Nederland gevluchte Oekraïense conservatoriumstudenten treden op. Bezoekers mogen zelf weten of ze een kaartje kopen voor 35, 50 of 65 euro. Alle kaartjes zijn inclusief consumptie en deelname aan een loterij. Er wordt die avond ook een veilig gehouden. Alle opbrengsten van kaartverkoop, loterij en veiling gaan naar hulp aan Oekraïne. Kaartverkoop via www.speeldoos.nl.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.