Wijdemeren: ‘Risico incident augustus was gering’

Ronald Frisart
Wijdemeren

Het risico dat door een incident bij de gemeente Wijdemeren in augustus 2021 inbreuk zou worden gemaakt op ‘rechten en vrijheden van natuurlijke personen’ was gering. Daarom hoefde het niet te worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is het ook niet gemeld.

Dat laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten. Donderdag meldde deze krant dat voor de tweede keer in korte tijd een serieus datalek bij deze gemeente was gebleken.

Twee jaar lang waren privacy-gevoelige gegevens van enkele omwonenden van de Porseleinhaven in Oud-Loosdrecht voor iedereen toegankelijk via de gemeentelijke website. Na een publicatie in deze krant liet burgemeester dat datalek afgelopen zaterdag dichten.

Verder bleek uit door burgemeester en wethouders vrijgegeven documenten aan dat in augustus 2021 veel meer ambtenaren dan het selecte groepje waarvoor het was bedoeld ‘zeer vertrouwelijke’ financiële gegevens van bureau Necker van Naem konden inzien. Twee ambtenaren mailden intern daarvan geschrokken te zijn. Pas na ruim twee weken werd dat probleem verholpen.

Volgens de woordvoerster ging het bij het incident in augustus om ‘een zakelijke offerte van Necker van Naem’. Dat bureau onderzocht vorig jaar de gemeentelijke organisatie. Ambtenaren van het team Financiën konden de gegevens inzien, terwijl die waren bedoeld voor het team Communicatie en Bestuurssecretariaat, aldus de woordvoerster. Ze wijst erop dat alle betrokken ambtenaren zijn gebonden aan ‘hun ambtseed/gelofte waardoor de vertrouwelijkheid van de informatie is gewaarborgd’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.