Negen kusjes voor vrede, een plank-marathon en opvang in Klein Istanbul; regio Hilversum in actie voor Oekraïne

’Kisses For Ukraine’© Foto CARLZ

Van Onze verslaggevers
HilversumHuizen

Overal in de regio worden acties gehouden en initiatieven ontwikkeld voor Oekraïne. Grootschalig of kleinschalig, en altijd hartverwarmend.

Opvallend is bijvoorbeeld het plan dat de ondernemers van Klein Istanbul (Larenseweg in Hilversum) hebben ingediend bij de gemeente Hilversum. Zij willen in een bedrijfspand een kleinschalig logeerhuis voor vluchtelingen uit Oekraïne inrichten.

Zij hopen zo enig licht te brengen in donkere dagen. De ondernemers van Klein Istanbul schatten in dat de beoogde bedrijfsruimte groot genoeg is voor het plaatsen van vijftien stapelbedden, bedoeld voor twintig tot dertig personen. Op een schets zijn twee badkamers ingetekekend, twee keukens, een woonkamer en een speelhoek.

De ondernemers zullen later een beroep doen op de burgers om de vluchtelingen te steunen met eten, maaltijden, kleding, luiers en andere basis- en noodzakelijke voorzieningen.

’Misschien lopen wij te hard van stapel, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat burgermeester van den Top dit initiatief van harte zal ondersteunen. Zodra wij de goedkeuring krijgen gaan wij aan de slag. Wij houden van snel schakelen. De oplevertijd van het logeerhuis kan binnen een tijdsbestek van tien dagen en wij (een klein team van vrijwilligers) zullen persoonlijk de vluchtelingen ophalen aan de grens met Polen. Wij hebben ervaring met vluchtelingen in ons midden hebben wij ook een vrijwilliger die veel ervaring heeft met het verwerken van trauma’s.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Ondernemers Klein Istanbul werken aan opvanglocatie.© Eigen foto

Zoete kusjes voor Oekraïne

Vanaf deze week zijn bij boekhandel Libris Voorhoeve aan de Kerkstraat in Hilversum ’Kisses For Ukraine’ te koop. Deze zoete kusjes zijn chocolaatjes in de vorm van twee blauw-gele lippen. Ze worden verkocht in een doosje van negen stuks en kosten 9 euro 95. De opbrengst gaat naar giro 555.

Het is de Hilversumse ondernemer Carl Schipper van het bedrijf CARLZ, die het idee voor de ’Kisses For Ukraine’ heeft bedacht en laten uitvoeren door een Nederlandse chocolatier. Dat hij met zijn chocolaatjes bij boekhandelaar Amin Usman aanklopte is niet zo gek, aangezien de twee al diverse malen hebben samengewerkt. Zo exposeert en verkoopt Schipper via de boekhandel in het voormalige C&A-pand de ronde wandkunstobjecten van zijn hand (Roundables) en presenteert de boekhandel de door Schipper bedachte lokale chocoladetraktaties, zoals onder meer De Gooische Bal.

Volgens Schipper hebben de eerste klanten de ’Kisses for Ukraine’ al gekocht. Amin Usman ziet dat klanten de actie graag steunen. ,,We hopen zo een klein steentje bij te kunnen dragen aan het verzachten van al het grote leed.’’ De chocolaatjes zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Schipper: ,,We hebben tweehonderd doosjes laten maken. Als het nodig is komen er meer.’’ Deze actie kwam tot stand dankzij samenwerking en bijdragen van Boekhandel Voorhoeve, Practicum Printmanagement, Pralibon en CARLZ.

(Tekst gaat door onder de foto)

’Kisses For Ukraine’.© Foto CARLZ

Plank-challenge voor Oekraïne

Sportboutique Heleen in Huizen organiseerde maandagavond een ‘Plank Marathon’: een uur lang planken door de leden. Hiermee zamelde deze sportschool geld in voor twee Oekraïense families, bestaande uit drie volwassenen en vier kinderen. Zij bevinden zich momenteel in Huizen bij één van de leden van de Sportboutique. Met het geld kan deze groep vluchtelingen zich de komende tijd in het levensonderhoud voorzien. Er deden 21 leden mee en er werd een bedrag van duizend opgehaald. De plank-challenge loopt nog de hele maand maart door. Doneren kan in de pot ter plaatse.

www.sportboutiqueheleen.nl

Planken voor Oekraïne.© Foto Sportboutique Heleen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.