Champagne en ’We Are The Champions’ voor verrassende damkampioenen Gooi & Eemland: ’We waren gewoon de beste,’ zegt de recordkampioen schalks.

De dammers van Gooi & Eemland op weg naar de titel tegen EAD Asten.© Foto Margot Brakel Fotografie

Maarten Kolsloot
Bunschoten

De dammers van Gooi & Eemland wisten niet wat ze meemaakten zaterdag. De ploeg die als een een van de zwakste broeders aan de competitie begon, greep een wedstrijd voor het einde de titel in de landelijke eerste klasse. Het Brabantse EAD Asten werd in de kampioenswedstrijd met 11-5 verslagen. Volgend jaar wacht de hoofdklasse, het één na hoogste nationale damniveau.

Gooi & Eemland, een combinatieteam van dammers uit Soest, Baarn en Bunschoten, kwam dit jaar aarzelend uit de startblokken. In de eerste vijf duels werd liefst drie keer gelijkgespeeld. De titel leek daarmee onhaalbaar in de competitie over elf wedstrijden. Vooral ook omdat achttallen uit Amersfoort (ADG) en Tilburg diverse spelers opstelden met ervaring in de ereklasse, de eredivisie van het dammen.

Daartegenover zette Gooi & Eemland een ploeg vol ervaren regionale clubspelers. Met recordkampioen Cor de Jong als blikvanger van een liefst vijftien koppen tellende selectie. Ieder lid was belangrijk. Ook relatief laaggerankte spelers als Lennart Bolks, Michiel Luiten en Gerard Benning leverden punten op cruciale momenten. De titel in de landelijke eerste klasse van de dambond kan dan ook met recht een teamprestatie worden genoemd.

Het sterke collectief werd zaterdag nog eens onderstreept. Menko van Dijk leed een openingsnederlaag die snel werd rechtgezet door ’youngster’ Anne Wouda met een aanvalszege. Na Wouda wonnen ook De Jong, topscorer Leo van der Laan en Bertus de Harder. De zege van De Harder met sterk aanvalsspel was om door een ringetje te halen.

Hoe kon dat toch, een damtitel? ,,Omdat we gewoon de beste waren,” zei De Jong schalks. Hij verslikte zich bijna in z’n bier van pret. Teamleider Van der Laan hoorde het lachend aan: ,,We zijn niet beter dan ADG of Tilburg, maar het heeft enorm veel meegezeten,” klonk het nuchter. Zo miste Maastricht twee spelers door corona.

Abonnement

Het is alweer de derde titel in de eerste klasse voor Gooi & Eemland. Ook in 2013-2014 en 2015-2016 werd de titel op het derde landelijke niveau gepakt. Na 2016 draaide het team enkele seizoenen mee in de middenmoot van de hoofdklasse. Dat zal er komend jaar niet inzitten: meerdere sterke spelers verlieten de club de afgelopen jaren en de vraag is hoe langdurig het verblijf in de hoofdklasse zal zijn. Maar daar maalde zaterdag niemand om. De champagne vloeide, ’We Are The Champions’ schalde door de bar. De dammers waren simpelweg dolgelukkig.

Meer nieuws uit Sport Regionaal