Ik heb alles gedaan wat je als getrouwde vrouw niet mag | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Zelfs in het donker wacht Sunny en Chris een mooie toekomst.

Sunny en Chris kennen allebei donkere periodes. Ondanks dat en juist daarom, kunnen ze elkaar dragen. Sunny vertelt: „Er zijn twee dingen waar ik in geloof. Muziek en de liefde. Zolang we dat hebben, wordt het altijd weer licht.

Ik leerde Chris kennen door de muziek. Op 11-11-11 zou er een bruiloft plaatsvinden, waarvoor we allebei waren uitgenodigd. We zaten daarom samen in een groepsmail. Ik ben zangeres en zou er optreden. Nou houd ik niet zo van meezingen met een bandopname, dus toen ik zag dat Chris gitarist was, vroeg ik hem om samen te werken.

Ik was een jonge alleenstaande moeder, deed een opleiding en woonde drie hoog achter. Chris zijn leven was tegengesteld aan dat van mij. Een groot huis, een grote auto en een vrouw. Ik weet nog goed dat ik bij hem aanbelde. Hij deed open en het eerste wat ik dacht was: ’Shit, heb ik dat? Een bloedmooie, getrouwde gitarist!’ Ik was binnen de kortste keren stapelverliefd op hem.

Muzikaal klikte het heel goed. Na de bruiloft bleven we samen repeteren. Dat was nog best een uitdaging, want ik durfde hem amper aan te kijken, zo verliefd. Maar we vonden elkaar in meer dan muziek.

Ik heb een bipolaire stoornis en had daarvoor medicijnen. Chris vroeg wat ik slikte en wat het voor me deed. Ook hij had zijn zwaarte. Meer nog dan in de muziek, vonden we elkaar in die diepere laag. We begrepen elkaar.

Op een gegeven moment werd het verbergen van mijn gevoelens te ingewikkeld. Ik belde hem en bekende vreselijk verliefd te zijn. Daarop zei hij me dat hij diezelfde ochtend zijn relatie had verbroken. Dat had niet direct met mij te maken trouwens. Hij was niet gelukkig. Die rijke wereld was niet zijn plek.

Vanaf dat moment zagen we elkaar vaker. Zo’n drie keer in de week kwam hij langs, tot we uiteindelijk besloten samen op vakantie te gaan. Dat was fijn. Hij heeft mijn zoon nog leren fietsen daar. En toen het afgelopen was, konden we eigenlijk nog geen afscheid nemen. ’Mag ik nog een nachtje bij je blijven?’, vroeg hij. ’Je mag altijd bij me blijven’, zei ik. En zo geschiedde.

Het was niet makkelijk. Hij zat in de knoop met zichzelf en de omgeving reageerde niet positief. Hij ging ervandoor met een alleenstaande moeder van 27. Maar we sloten een pact. Liefde is een soort weegschaal. Als de ene kant wat zwaarder wordt, moet de ander wat meer dragen en andersom.

Een bipolaire stoornis betekent in mijn geval dat ik vooral periodes van depressie heb. Alles is zwart en ik kan de gewoonste dingen niet bolwerken. Het huis, de boodschappen en de zorg voor onze kinderen. Samen kregen we nog een zoon. Ik heb in mijn leven twee keer een manie gehad. Toen ik een jaar of 20 was en vorig jaar. Bij een manie ben ik ’on top of the world’. Ik ben energiek en voel me fantastisch. Dat is het lastige, want je gelooft dus niet dat je ziek bent. Ik ben een week in mijn eentje naar Spanje gegaan en ik heb daar alles gedaan wat je als getrouwde vrouw niet mag doen. Toen ik terugkwam werd ik opgenomen.

Mijn moeder was ook ziek. Ze maakte een einde aan haar leven. Als kind heb ik gezien dat ze opgesloten werd. Dat heb ik voor mijn kinderen altijd willen voorkomen. Maar omdat ik uit Spanje kwam, werden de coronaregels gehanteerd. Ik had ze negen dagen niet gezien en werd vervolgens in de isoleer gestopt. Alles wat ik niet wilde, gebeurde.

Door de juiste medicijnen gaat het nu goed met me. En met ons. Chris is mijn rots in de branding. Als iemand niet verdiende wat ik heb gedaan, is hij het. Ik ben dan ook dankbaar dat hij er nog steeds is. Onder de naam Rubiamorena maken we ook nog altijd samen muziek. Rubia staat voor licht, morena voor donker. Dat is wie we zijn. Op 15 april verschijnt de nieuwe single ’Vang me op (mon chéri)’, dat net als al onze liedjes autobiografisch is. Wat we samen zaaien, oogsten we ook weer met elkaar. En daarom weten we, zelfs in het donker, dat ons een mooie toekomst wacht.”

Lees hier meer Over Liefde

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.